Springen naar inhoud

[mechanica] effect wel/niet draaien van aarde op je gewicht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

samu

  samu


 • >25 berichten
 • 31 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 december 2005 - 15:26

ik heb een vraag ...
de vraag hoort mss niet op dit forum, ik weet het niet

je hebt een man van 60 kg, wat is het verschil in gewicht (aan de evenaar) als de aarde niet rond haar as zou draaien ...

als de aarde draait, weegt de man dan minder, omdat hij door de centrifugaal kracht 'weggeslingerd' wordt of weegt hij meer omdat alleen wanneer de aarde beweegt er een aantrekkingskracht ontsaat (eerste lijkt waarschijnlijker ...)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47494 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 20 december 2005 - 15:43

Ja, hij weegt minder. Op de evenaar een gram of drie per kg....

The centripetal acceleration at the equator is given by 4 times pi squared times the radius of the Earth divided by the period of rotation squared (4*pi2*r/T2). The period of rotation is 24 hours (or 86400 seconds) and the radius of the Earth is about 6400 km. This means that the centripetal acceletation at the equator is about 0.03 m/s2 (metres per seconds squared). Compare this to the acceleration due to gravity which is about 10 m/s2 and you can see how tiny an effect this is - you would weigh about 0.3% less at the equator than at the poles!

http://curious.astro....php?number=310
zie ook:
http://www.wetenscha...r=asc&&start=60
http://www.wetenscha...ekracht evenaar

succes :roll:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Rov

  Rov


 • >1k berichten
 • 2242 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 december 2005 - 18:36

Inderdaad, een van de factoren die gewicht kunnen be´nvloeden is de breedteligging op aarde. Omdat jij op "de rand" van de aarde staat en de aarde rond zijn as draait is er dus een eenparige cirkelbeweging en dus een middelpuntsvliedende en middelpuntszoekende kracht!

Je gewicht (niet massa) wordt uitgedrukt in Newton want je gewicht (F) is gelijk aan m*g. Op de polen is g=9.8322m/s▓ (ook wel g90 genoemd om dat je je hier op 90░ noorder/zuidebreedte bevindt) maar op de evenaar is g=9.7985 (ook wel g0 genoemd omdat je je op 0░ noorderbreedtje bevindt).
Je gewicht op de noord/zuidpool zou dus 589.932N zijn, maar op de evenaar "slechts" 587.91N zijn. Niet echt een groot verschil dus :wink:.

#4

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47494 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 21 december 2005 - 00:52

Je gewicht op de noord/zuidpool zou dus 589.932N zijn, maar op de evenaar "slechts" 587.91N zijn. Niet echt een groot verschil dus

Nou nog even uitleggen dat dat voor ruwweg 60 % te wijten is aan die middelpuntvliedende kracht, en voor 40 % aan het feit dat je op de evenaar verder weg staat van het massamiddelpunt van de aarde. Want de aarde is namelijk een beetje uitgedijd aan de evenaar, en wat afgeplat aan de polen. De aarde is dus geen bol, maar een ellipsoide. Dat komt ook omdat ze ronddraait, de evenaar wordt naar buiten gezwierd zeg maar. En de aantrekkingskracht is omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstanden van de massamiddelpunten van de lichamen (in dit geval aarde en persoon). :roll:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures