Springen naar inhoud

- - - - -

Siliceen: de nieuwe concurrent van grafeen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 mei 2012 - 15:15

Siliceen: de nieuwe concurrent van grafeen?

Kan siliceen, een atoomdik laagje silicium, de concurrentie aangaan met grafeen in toekomstige, snelle computerchips? Dat is de vraag nu meerdere onderzoekslabs melden dit nieuwe materiaal te hebben gemaakt. Er is echter een probleempje: de onderzoekers ruziën over wie nu echt de eerste uitvinder ervan was.

Geplaatste afbeelding

Snap je waarom grafeen ook wel ‘nanokippengaas’ wordt genoemd? Afbeelding: © flickr/CORE-Materials
Siliceen kun je ‘het kleine broertje’ van grafeen noemen. Net als grafeen is siliceen een enkel laagje atomen, alleen bestaat grafeen volledig uit koolstof en siliceen – het is te raden – uit silicium. Toch is de structuur die de atomen vormen bijna hetzelfde: een honingraatstructuur (’kippengaas’) waarbij het er bij siliceen iets meer samengeperst uitziet. Het grote verschil tussen de twee? Grafeen staat sinds 2004 volop in de schijnwerpers en van siliceen heeft bijna niemand nog gehoord. Maar hoe lang blijft dat nog zo?

...

Lees verder: http://www.kennislin...euwe-concurrent

Bron: Kennislink

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 juni 2012 - 21:00

Er is nog een verschil: siliceen is niet volkomen vlak, zoals bij grafeen wel het geval is. Siliceenlagen zouden onderling ook sterker gebonden zijn dan grafeen. Maar het is zeker iets om in de gaten te houden.
This is weird as hell. I approve.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures