Springen naar inhoud

diabetes/Glut transporter


 • Log in om te kunnen reageren

#1

lina987

  lina987


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2012 - 09:01

Hallo,

Ik zit een beetje vast bij mijn cursus fysiologie van het spijsverteringsstelsel.
In mijn cursus staat dat glucose na de maaltijd via het portale bloed naar de lever wordt gebracht. Daar wordt het in de hepatocyt opgenomen via de GLUT2- transporter. Tot daar ben ik mee, maar er staat bij dat de GLUT2 transporter insuline-onafhankelijk is.
Maar aan de andere kant staat er wel dat na de maaltijd de insuline stijgt, waarna dit proces gebeurt.
Ik heb altijd gedacht dat het probleem bij diabetes net is dat er geen insuline meer geproduceerd wordt door de pancreas, waardoor de glucose in het bloed achterblijft omdat het niet meer wordt opgenomen? Maar als ik mijn cursus moet volgen wordt dit net wel nog in de lever opgenomen door GLUT2. In de lever wordt het glucose toch verwerkt? Dan is er toch geen probleem?
Waarschijnlijk sla ik een stap over of zo ergens, maar ik zie even het verband niet meer.. :)

Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kliche

  Kliche


 • >100 berichten
 • 196 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 mei 2012 - 15:24

Insuline stijgt in het bloed omdat het daartoe gezet wordt door een toename van glucose in het bloed, bijvoorbeeld na een maaltijd. Het lijkt me aannemelijk dat de GLUT2-transporter niet afhankelijk is van insuline, aangezien insuline de energie van glucose juist wil opslaan in vet- en spiercellen (glycogenese) en het transport daarvan naar de lever afremt.

Er zijn twee soorten diabetes, namelijk diabetes mellitus 1 wanneer het lichaam zelf niet meer in staat is om voldoende insuline aan te maken om te glucosespiegel te verlagen, en diabetes mellitus 2 waarbij de vet- en spiercellen niet gevoelig genoeg meer zijn voor de werking van insuline en de glucose dus niet of bij lange na niet genoeg opslaan.

#3

Kliche

  Kliche


 • >100 berichten
 • 196 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 mei 2012 - 18:28

Om daar even op terug te komen, moest het ook even nalezen, maar volgens mij haal je iets door elkaar. Voor mij is het ook al even geleden, dus verbeter me waar ik fout zit.

De GLUT-2 transporter is een passief systeem op het celmembraan dat cellen de mogelijkheid geeft om glucose (de meest basale vorm C6H12O6) op te nemen door middel van een glucose-permeabele wand. Bij stijging van de glucosespiegel krijgen de (pancreas-)ß-cellen veel glucose voor hun kiezen en kunnen vervolgens en masse ATP aanmaken, en vervolgens processen in gang zetten waar deze cellen gespecialiseerd in zijn; de secretie van insuline, waarna onder andere de glycogenese begint mits de insuline toereikend is en mits het spier- en vetweefsel daar gevoelig voor is.

Veranderd door Kliche, 19 mei 2012 - 18:31


#4

lina987

  lina987


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2012 - 19:17

Dankuwel..
Dus als ik uw theorie even toepas zou dit betekenen dat de darm enkel glucose opneemt om op dat moment zelf de bloedglucosespiegel aan te vullen, maar dat glucose dat teveel is in de spieren moet opgeslagen worden als voorraad en dat daar het probleem zit bij diabetes.. Dus dat insuline inderdaad enkel invloed heeft op die opname en niet op de glut2 transporter.. Klinkt aannemelijk :)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures