Springen naar inhoud

- - - - -

Volwassenen die in de stad wonen bewegen meer


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 mei 2012 - 08:38

Wie in de stad woont, wandelt en fietst per dag gemiddeld een kwartier meer dan plattelandsbewoners. Het beeld van het platteland als bewegingsvriendelijke omgeving blijkt dus niet helemaal te kloppen.

Geplaatste afbeelding

Meer actieve verplaatsingen
Het platteland wordt door de meeste mensen beschouwd als een ‘bewegingsvriendelijke’ omgeving. Op het platteland is het rustig, is er weinig verkeer en veel groen, wat aangenaam is om te wandelen of te fietsen. Het onderzoek toont echter dat dit niet betekent dat mensen die er wonen, ook daadwerkelijk meer bewegen. Integendeel; volwassenen die in de stad wonen bewegen meer. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat mensen die in de stad wonen zich vaker op een actieve manier verplaatsen. Stadsmensen wandelen of fietsen dagelijks ongeveer 15 minuten meer dan plattelandsbewoners om ergens heen te gaan en bewegen dus meer bij functionele verplaatsingen. Maar mensen die in de stad wonen wandelen ook meer in hun vrije tijd. Wandelen in de stad blijkt dus minstens zo aantrekkelijk als wandelen op het platteland.

Beïnvloedende factoren
Wat de hoeveelheid sportbeoefening betreft, zijn er geen verschillen tussen inwoners van de verschillende soorten omgevingen. Vooral de specifieke kenmerken van een stadscentrum, zoals een hoge bevolkingsdichtheid, de aanwezigheid van winkels, openbare diensten,… binnen wandel- en fietsafstand, en vlotte verbindingswegen tussen deze bestemmingen, blijken de hoeveelheid beweging te beïnvloeden. Het feit dat deze omgeving drukker is door de vele auto’s, en daardoor soms gevaarlijker om te fietsen of te wandelen, of het feit dat er weinig groen aanwezig is in het stadscentrum bleek niet zo belangrijk.
Ook in de Verenigde Staten en in Australië hebben onderzoekers reeds aangetoond dat leven in de stad volwassenen meer aanzet om te bewegen. Deze studie toonde dit voor het eerst ook aan in Europa.

Aanzetten tot meer bewegen
Hoe kunnen we deze kennis nu gebruiken om mensen meer aan het bewegen te krijgen? Bij de ontwikkeling van stadsvernieuwingsprojecten moet ervoor gezorgd worden dat mensen kunnen wonen in een omgeving waar er ook winkels, scholen, burelen, openbare diensten zijn, dat er vlotte verbindingswegen tussen deze plaatsen zijn en de huizen niet te ver van elkaar gebouwd worden. Op die manier zullen mensen die in de stad wonen automatisch meer bewegen, zonder dat ze daarbij moeten nadenken of extra inspanningen moeten doen. Mensen die op het platteland wonen, waar omgevingskenmerken minder uitnodigend zijn voor actief transport en actieve recreatie, kunnen gesensibiliseerd worden over het belang van beweging. Ook op het platteland is voldoende bewegen prima mogelijk maar volwassenen moeten er bewuster voor kiezen door bv. een wandeling of fietstocht te plannen, of lid te worden van een sportclub.


Wetenschappelijke publicatie:
Delfien Van Dyck: The physical environment and its association with physical activity and sedentary behaviors in adults and adolescents


Bron:
Universiteit Gent
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

benb

  benb


 • >250 berichten
 • 926 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 21 mei 2012 - 07:55

''Uiteindelijk bleken de sterftecijfers niet hoger te liggen dan in andere steden. De cijfers in grote steden liggen wel hoger dan op het platteland. ''

bron: http://www.omroepwes...-opvallend-hoog

Toch maar hier blijven wonen, is gezonder :)

Veranderd door benb, 21 mei 2012 - 07:56

nothing will change without a rebel

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures