Springen naar inhoud

- - - - -

Virale elektronica ziet levenslicht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 mei 2012 - 10:24

Virale elektronica ziet levenslichtBij een virus denk je eerder aan ziekte dan aan elektriciteit. Bijzonder dus dat het Amerikaanse onderzoekers is gelukt stroom op te wekken uit een virus. Niet veel, maar het is goed nieuws voor wie ooit zijn mobiele telefoon wil opladen door een stukje te wandelen.


Hoe je stroom opwekt uit een virus? De onderzoekers die dit kunstje hebben geflikt, van de Berkeley-universiteit uit Californië en het naburige Lawrence Berkeley National Laboratory, maakten gebruik van het zogeheten piëzo-elektrisch effect. Dit is de eigenschap van een materiaal waarbij vervorming, zoals indrukken of uitrekken, leidt tot een stroom door het materiaal en omgekeerd. Het effect wordt in tal van toepassingen gebruikt, zoals elektrische aanstekers, printers en microscopen.

Virus ordent zichzelf

De Amerikaanse onderzoekers passen het piëzo-elektrisch effect nu toe in een virus, één die overigens ongevaarlijk is voor mensen. Het virus, met de cryptische naam M13, valt alleen bacteriën aan. Het is een dun, staafvormig virus dat de eigenschap heeft zich op een oppervlak uit zichzelf netjes te ordenen: zij aan zij, allemaal in dezelfde richting wijzend. Dit maakt dat het piëzo-elektrisch effect in dit virus sterker is dan in andere biomaterialen als bot, DNA of eiwitten, die zich moeilijk laten organiseren.
Lees verder: http://www.kennislin...het-levenslicht
Bron: Nature.com
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fleuv

  Fleuv


 • >25 berichten
 • 32 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2012 - 19:02

Kan dit ook andersom? Een elektrisch schokje wat weer wordt omgezet naar een actie bij het virus zelf. Bijvoorbeeld dat het virus dood gaat.
Anonymous <!>

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures