Springen naar inhoud

Standaard vormings gibbs vrije energie + T-afh


 • Log in om te kunnen reageren

#1

forumask

  forumask


 • >250 berichten
 • 276 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 mei 2012 - 20:05

Beste,

Om evenwichtsreacties te berekenen heb je Ka (thermodynamische evenwichtsconstante nodig), deze is ln(Ka)= - deltaG/RT.

Deze Delta G= standaard reactie gibbs vrije energie bij T=25°C en P= 1bar. Deze delta G wordt berekend door de stoechiometrische som te nemen van de standaard gibbs vrije vormings energiën van de stofsoorten. (nulpunt referentie voor de elementaire zuivere stoffen)
Ik heb hier nu een boek liggen waarin de standaard vormings gibbsvrije energie voor heel wat stofsoorten instaan. Deze zijn echter allemaal gedefinineerd voor de stofsoort in zijn standaardtoestand bbij 25°C en 1 bar. (Dus voor een gas, IG en voor een verdunde vloeistof: henry-standaard toestand)

Ik vraag me af of iemand weet hoe je deze VORMINGS gibbs vrije energiën bij een andere T kan berekenen?
Ik dacht eerst de vormingsentalpieën te berekenen bij een andere T via de Cp waarden van de stoffen waaruit een stof kan gevormd worden
en dan vormings entropiëen bij een andere temperatuur.
Uiteindelijk: vormings gibssvrije energie= vormingsenthalpie -Tvormings entropie.

Nu kom ik in mijn boek bv tegen voor H2 dat de vormings standaard gibssvrije energie bij 400K en 1 bar gelijk is aan -453.2 J/mol
terwijl ergens anders bij 1000K en 1 bar staat dat die voor H2= 0 is.
De standaard gibbsvormings energie is toch enkel 0 voor H2 bij 25°c. Als ik de integraal neem via Cp enzo , kom ik niet nul uit.

Kan iemand me verder helpen,
Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 25 mei 2012 - 20:39

Nu kom ik in mijn boek bv tegen voor H2 dat de vormings standaard gibssvrije energie bij 400K en 1 bar gelijk is aan -453.2 J/mol

In welk boek staat dat? Kun je de desbetreffende pagina/paragraaf scannen en uploaden zodat ik kan zien waar dat werkelijk over gaat en in welke context?

Dat hele gedoe met standaard vormingsenthalpie en standaard Gibbs vrije energie bij verschillende temperaturen is inderdaad wat vreemd, maar men heeft bij internationale afspraak nou eenmaal bepaald dat die beiden voor alle elementen in de normaal voorkomende fase 0 kJ/mol zijn bij elke temperatuur. Die aanname is in feite volstrekt willekeurig maar omdat het bij reacties om enthalpieverschillen gaat speelt dat geen rol.

Het is als met het nulpunt van de Celsius schaal. Het doet er niet toe zolang je alleen maar met temperstuursverschillen rekent.

Veranderd door Fred F., 25 mei 2012 - 20:41

Hydrogen economy is a Hype.

#3

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2012 - 21:57

De veranderingen zijn moeilijk helemaal te berekenen.

Berekeningen die ik heb gezien gaan grotendeels van waarden uit die niet met de temperatuur veranderen (een benadering) en nemen alleen die bijdragen in acht waarvan men weet dat ze van belang zijn. De belangrijkste verschillen zijn dan de T in ΔG = ΔH - TΔS, en een verschil in geleverde arbeid, pV, dat een bijdrage heeft in ΔH.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures