Geniale scholier (16) lost 350 jaar oude raadsels op

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 202

Geniale scholier (16) lost 350 jaar oude raadsels op

Uit de volkskrant:

Geniale scholier (16) lost 350 jaar oude raadsels op

Een 16-jarige scholier is erin geslaagd om problemen op te lossen waar rekenkundigen al 350 jaar hun hoofd over buigen. Shouryya Ray is uitgeroepen tot genie nadat hij de vraagstukken oploste die ooit werden opgeworpen door Isaac Newton.

Het lukte de jongen om delen van een theorie te doorgronden die natuurkundigen alleen nog maar met behulp van computers hadden ontrafeld. Door de oplossingen van de scholier, oorspronkelijk afkomstig uit India, kunnen wetenschappers nu de aanvliegroute van een geworpen bal berekenen en voorspellen hoe die een muur raakt en daar weer van af stuitert.

Ray hoorde over de vraagstukken tijdens een schoolexcursie naar de universiteit van het Duitse Dresden. Hoogleraren hadden beweerd dat de probleemstukken niet te kraken waren. 'Ik vroeg me af: waarom niet?', aldus Ray.

.

Dit is dus de oplossing:

Afbeelding


Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Geniale scholier (16) lost 350 jaar oude raadsels op

We hebben het bericht verplaatst van het forum Wetenschappelijk nieuws naar het forum WSF café.

Shouryya Ray heeft in Duitsland een provinciale prijs gewonnen voor zijn werk, zoveel is zeker. Maar is hij geniaal, zoals door veel kranten op het internet wordt beweerd? Bezoekers van het wetenschapsforum willen waarschijnlijk precies weten wat Shouryya Ray heeft ontdekt, en zijn werk waarschijnlijk graag narekenen. Helaas konden we nergens het artikel vinden dat hij heeft geschreven. Dit is de reden waarom het bericht nu staat in WSF café.

Voor wie op zoek wil gaan naar de publicatie van Shouryya Ray. We zijn daar zelf al enige tijd mee bezig geweest. Hier een overzicht.

Afbeelding

Zo te zien op de foto is de titel van zijn onderzoek:

Shouryya Ray: Analytische lösung von zwei ungelösten fundamentalen Partikeldynamikproblemen

Er blijkt zelfs al een een wiki pagina aangemaakt, Shouryya Ray. Maar wikipedia gaat waarschijnlijk de pagina over Shouryya Ray wissen. In de "talk", bij de pagina is te lezen dat zij ook veel hebben gezocht, maar ook zij konden geen publicatie vinden. Ze stellen bovendien in twijfel dat Shouryya Ray een genie is, eerder denken ze dat hij een zeer begaafde middelbare scholier is die een opgave oplost die iemand normaal gesproken pas kan oplossen na enkele jaren universiteit. Wikipedia: Shouryya Ray, talk

Verder hebben we gevonden: zijn formule, zijn poster, en een bericht op de Technische Universität Dresden.

Afbeelding

Afbeelding

En hier de link naar een bericht op de Technische Universität Dresden.

Uiteindelijk zal het onderzoek van Shouryya Ray naar ik aanneem openbaar gemaakt worden. Wie het kan vinden, is van harte uitgenodigd het hier te posten.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Geniale scholier (16) lost 350 jaar oude raadsels op

van de laatste link:
Für beide Probleme gibt Shouryya Ray eine analytische Näherung an.


Dus hij heeft voor "iets" (differentiaalvergelijkingen blijkbaar) een benaderende formule afgeleid. Strikt genomen dus geen oplossing.
This is weird as hell. I approve.


Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Geniale scholier (16) lost 350 jaar oude raadsels op

Al met al een hoop geblaat om niks dus. De gegeven oplossing is al ruim 200 jaar bekend. Wetenschappelijk gezien is er niets nieuws onder de zon, als is het een aardige prestatie als iemand zoiets op die leeftijd kan.

Dat krijg je ervan als je berichten uit een krant voor gewone mensen plaatst als wetenschappelijk nieuws: Meer ruis dan signaal. Laten we het in het vervolg houden bij artikelen die daadwerkelijk in wetenschappelijke tijdschriften zijn geplaatst.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Geniale scholier (16) lost 350 jaar oude raadsels op

Marko schreef: wo 30 mei 2012, 14:45
Laten we het in het vervolg houden bij artikelen die daadwerkelijk in wetenschappelijke tijdschriften zijn geplaatst.


Helaas dat zelfs daar nogal wat ruis tussen zit. Zoals het verhaal van het lagereschoolmeisje dat een nieuwe molecule ontdekt en daarom co-auteur van een artikel wordt. Nog nooit zo'n slecht wetenschappelijk artikel gezien, maar de uitgever ging duidelijk mee in de hype.
This is weird as hell. I approve.

Reageer