Springen naar inhoud

- - - - -

Naalden niet langer nodig voor medicijnspuiten


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 mei 2012 - 11:09

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een apparaatje ontwikkeld waarmee zonder naald medicijnen kunnen worden geïnjecteerd.

Het MIT-apparaatje berust op een systeem waarbij met grote druk vloeibare- of poederachtige medicijnen onder de huid kunnen worden gebracht. Dit concept is niet geheel nieuw als we kijken naar bijvoorbeeld nicotinepleisters. Zij brengen echter een constante hoeveelheid op dezelfde diepte in de huid. Dit kan worden verbeterd met de nieuwe ontwikkeling aangezien het apparaatje het mogelijk maakt om verschillende doses op verschillende dieptes in de huidlagen aan te brengen.

Interessant is om te kijken hoe dit apparaatje deze verbetering in werking kan stellen. Er wordt namelijk gebruikt gemaakt van een Lorentzkracht. Een kleine, maar krachtige magneet wordt omringd door een spoel, die op zijn beurt weer verbonden is met het piston. Wanneer er stroom op het magnetisch veld wordt losgelaten dan ontstaat daarbij een Lorentzkracht die het piston naar voren duwt en de medicijnen met een zeer hoge druk en snelheid, door een hele kleine opening, en uiteindelijk onder de huid duwt. De onderzoekers kunnen door de hoeveelheid stroom aan te passen, de snelheid reguleren. Dit zou van pas kunnen komen als je kijkt naar de persoon die moet worden geïnjecteerd, aldus onderzoekster Catherine Hogan. Een huid van een volwassene zal bijvoorbeeld meer druk nodig hebben, dan de huid van een baby of een jong kind.

MIT-apparaatje:
Schermafdruk-9.jpg
(Bron: Filmpje van Massachusetts Institute of Technology)

Het MIT-apparaatje zal uitkomst kunnen bieden voor velen, aangezien aardig wat mensen niet gelukkig worden van naalden. Daarnaast zal het aantal prikincidenten bij verpleging verminderen doordat zij zich niet meer kunnen verwonden aan de naalden. Ook voor mensen die zich dagelijks moeten injecteren, zoals diabetespatiënten, kan een dergelijke techniek verlichting bieden.

Bron: Scientias, MIT News office

Filmpje van de onderzoekers met meer uitleg rondom het MIT-apparaatje:
http://youtu.be/M09LyLqb5qwZal dit apparaatje werkelijk meer voordelen met meebrengen ten opzichte van de klassieke naalden, denkend aan kosten en pijnvermindering? En zal een dergelijk systeem ook kunnen worden ontwikkeld om bloed en microbiopsiën af te nemen, in plaats van alleen te injecteren?
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

joren

  joren


 • >100 berichten
 • 112 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2012 - 12:14

dit doet mij aan de hypospray uit star trek denken... :-)
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.
-- Sir Arthur Conan Doyle

#3

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 mei 2012 - 12:55

Zie ook hier.
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures