Naalden niet langer nodig voor medicijnspuiten

Moderator: Astro

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Naalden niet langer nodig voor medicijnspuiten

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een apparaatje ontwikkeld waarmee zonder naald medicijnen kunnen worden geïnjecteerd.


Het MIT-apparaatje berust op een systeem waarbij met grote druk vloeibare- of poederachtige medicijnen onder de huid kunnen worden gebracht. Dit concept is niet geheel nieuw als we kijken naar bijvoorbeeld nicotinepleisters. Zij brengen echter een constante hoeveelheid op dezelfde diepte in de huid. Dit kan worden verbeterd met de nieuwe ontwikkeling aangezien het apparaatje het mogelijk maakt om verschillende doses op verschillende dieptes in de huidlagen aan te brengen.


Interessant is om te kijken hoe dit apparaatje deze verbetering in werking kan stellen. Er wordt namelijk gebruikt gemaakt van een Lorentzkracht. Een kleine, maar krachtige magneet wordt omringd door een spoel, die op zijn beurt weer verbonden is met het piston. Wanneer er stroom op het magnetisch veld wordt losgelaten dan ontstaat daarbij een Lorentzkracht die het piston naar voren duwt en de medicijnen met een zeer hoge druk en snelheid, door een hele kleine opening, en uiteindelijk onder de huid duwt. De onderzoekers kunnen door de hoeveelheid stroom aan te passen, de snelheid reguleren. Dit zou van pas kunnen komen als je kijkt naar de persoon die moet worden geïnjecteerd, aldus onderzoekster Catherine Hogan. Een huid van een volwassene zal bijvoorbeeld meer druk nodig hebben, dan de huid van een baby of een jong kind.


MIT-apparaatje:
Schermafdruk-9.jpg
Schermafdruk-9.jpg (46.54 KiB) 232 keer bekeken
(Bron: Filmpje van Massachusetts Institute of Technology)


Het MIT-apparaatje zal uitkomst kunnen bieden voor velen, aangezien aardig wat mensen niet gelukkig worden van naalden. Daarnaast zal het aantal prikincidenten bij verpleging verminderen doordat zij zich niet meer kunnen verwonden aan de naalden. Ook voor mensen die zich dagelijks moeten injecteren, zoals diabetespatiënten, kan een dergelijke techniek verlichting bieden.


Bron: Scientias, MIT News office


Filmpje van de onderzoekers met meer uitleg rondom het MIT-apparaatje:




Zal dit apparaatje werkelijk meer voordelen met meebrengen ten opzichte van de klassieke naalden, denkend aan kosten en pijnvermindering? En zal een dergelijk systeem ook kunnen worden ontwikkeld om bloed en microbiopsiën af te nemen, in plaats van alleen te injecteren?
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Gebruikersavatar
Berichten: 114

Re: Naalden niet langer nodig voor medicijnspuiten

dit doet mij aan de hypospray uit star trek denken... :-)
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.

-- Sir Arthur Conan Doyle

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Naalden niet langer nodig voor medicijnspuiten

Zie ook hier.
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gesloten