Springen naar inhoud

- - - - -

Amerikanen ontwikkelen steeds groter hoofd


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 mei 2012 - 13:32

De hoofden van blanke Amerikanen worden steeds groter, volgens onderzoek van forensische antropologen van de Universiteit van Tennessee, Knoxville.

Lee Jantz, coördinator van de UT Forensische Antropologie Center (FAC), Richard Jantz, emeritus hoogleraar en voormalig directeur van de FAC, en Joanne Devlin, adjunct assistent-professor, onderzochten 1.500 schedels uit het midden van de jaren 1800 tot het midden van de jaren '80. Ze merkten op dat Amerikaanse schedels groter, hoger en smaller zijn geworden.

De onderzoekers kunnen niet bewijzen waarom de Amerikaanse schedels aan het veranderen zijn; is het vooral het gevolg van evolutie of veranderingen in levensstijl?

"De variëteiten van veranderingen die zich hebben voorgedaan in het Amerikaanse leven maken het bepalen van een juiste oorzaak een eindeloos ingewikkelde stelling," aldus Jantz. "Het is waarschijnlijk het gevolg van gewijzigde groeipatronen als gevolg van betere voeding, minder kinder- en moedersterfte, minder lichamelijk werk, en een opsplitsing van de voormalige etnische belemmeringen voor het huwelijk. Welke van deze mogelijke verklaringen de meest waarschijnlijke is, weten we niet."

De onderzoekers ontdekte dat de gemiddelde hoogte van de basis naar de top van de schedels bij mannen is gestegen met acht millimeter. De schedelomvang is gegroeid van 200 kubieke centimeter, een ruimte overeenkomstig met een tennisbal. Bij vrouwen, waren de bijbehorende stijgingen zeven millimeter en 180 kubieke centimeter.

De schedelhoogte is daarnaast gestegen met 6,8 procent sinds de late jaren 1800, terwijl de lichaamslengte is gestegen met 5,6 procent en de dijbeenlengte is maar met 2 procent toegenomen.

De wetenschappers geven aan dat een grotere schedelomvang niet gelijk staat aan hogere intelligentie. Evenals het feit dat de gezondheid vooruit gaat, gezien de bevolking steeds sneller rijpt, zoals ook aan de schedels is te zien. Dit blijkt namelijk uit het eerder sluiten van een scheiding in de botstructuur van de schedel genaamd de spheno-occipital synchondrosis, waarvan in het verleden werd gedacht dat deze zou fuseren rond het twintigste levensjaar. Jantz en Natalie Shirley, een adjunct assistent-professor in de FAC, hebben deze fusering echter opgemerkt bij een leeftijd van 14 voor meisjes, en 16 voor jongens.

Ook wordt er gedacht aan de 'Amerikaanse obesitas-epidemie'. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat deze aandoening van invloed kan zijn op het skelet, maar de precieze effecten zijn onduidelijk.

Het onderzoek werd alleen gedaan op Amerikaanse schedels, de wijlen Amerikanen waren van Europese afkomst. Zij vormde de grootste groep voor een steekproef, aldus de onderzoekers. Jantz geeft ook aan dat Europese schedels eveneens zijn veranderd, maar minder drastisch dan die van de Amerikanen.

Bron: Physorg, World Science

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures