Verlamde ratten leren weer lopen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Verlamde ratten leren weer lopen

Verlamde ratten leren weer lopen


Het is Zwitserse wetenschappers gelukt om volledig verlamde ratten met een zwaar beschadigd ruggenmerg weer te laten lopen. Zij gebruikten daarvoor een combinatie van chemische stofjes, elektrische stimulatie en een robotisch harnas. Of de aanpak van de Zwitsers ook geschikt is om verlamde mensen weer te leren lopen, is nog niet duidelijk.


Beschadigingen in het ruggenmerg kunnen ernstige gevolgen hebben. Maar liefst de helft van de mensen die een zware beschadiging in het ruggenmerg oplopen, raakt hierdoor geheel of gedeeltelijk verlamd. Dit komt doordat er in het ruggenmerg allerlei belangrijke verbindingen lopen die elektrische signalen doorgeven van de hersenen naar de rest van het lichaam. Zijn die verbindingen kapot dan stopt de signaaloverdracht en valt de controle, over bijvoorbeeld de benen, weg.


Zenuwcellen wakker schudden


Een volledige verlamming is bij ratten op een eenvoudige manier na te bootsen door de verbindingen bij rugwervel 7 en rugwervel 10 door te snijden. De dieren verliezen hierdoor de controle over hun achterpoten. De Zwitsers brachten deze beschadiging aan bij 27 ratten en wachtten vervolgens twee maanden af of er spontaan herstel op zou treden. Dat is mogelijk omdat er tussen de beschadigingen aan de twee wervels genoeg ruimte zit waar nieuwe verbindingen kunnen groeien. Spontane genezing bleef echter uit.


De wetenschappers injecteerden de ratten vervolgens met een oplossing van chemische stofjes. Die stofjes zijn de vervangers van neurotransmitters, die normaal gesproken door de hersenen het ruggenmerg in worden gestuurd, en hebben als doel om de slapende zenuwcellen in de achterpoten van de ratten eens flink wakker te schudden. Vijf tot tien minuten na de injectie stimuleerden de Zwitsers de wakker gemaakte cellen met een elektrisch stroompje.


Lees verder: http://www.kennislin...eren-weer-lopen


Bron: Kennislink.nl
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Berichten: 12.262

Re: Verlamde ratten leren weer lopen

En nu maar hopen dat er ook humane resultaten geboekt zullen worden!


Mensen uiteindelijk weer controle geven over hun lichaam na een lesie zou een bijzonder mooi resultaat zijn - zeker omdat dat iets is dat op papier zo simpel lijkt, maar in de praktijk zo moeilijk blijkt.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Verlamde ratten leren weer lopen

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer