Springen naar inhoud

- - - - -

Verstoring geslachtshormonen voor fietsende mannen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 juni 2012 - 21:38

Regelmatig fietsen kan bij mannen een verstoring in het evenwicht van geslachtshormonen voortbrengen, zo schrijven onderzoekers van UCLA School of Nursing in de European Journal of Applied Physiology.

De onderzoekers kozen voor een onderzoek onder mannelijke sporters omdat er al veel onderzoek naar de invloed van lichaamsbeweging van vrouwelijke atleten is gedaan. Voor het onderzoek verdeelden zij hun onderzoeksgroep van 107 mannen tussen 18 en 60 jaar in drie aparte groepen: wielrenners, trialeten en recreatiesporters. De deelnemers vulden vragenlijsten in en hun bloed werd onderzocht.

De hoeveelheid geslachtshormonen in het bloed was duidelijk hoger bij de mannen die fanatiek fietsten. Deze resultaten hebben we nog niet eerder gezien bij sporters.”, aldus onderzoekster Leah Fitzgerald. In het bloed van de wielrenners werd twee keer zoveel estradiol gevonden dan bij de mannelijke triatleten en recreatiesporters. Ook het testosterongehalte was verhoogd bij de fanatieke fietsers. Vervolgonderzoek is noodzakelijk, omdat dit het eerste onderzoek is dat deze resultaten aangeeft. Fitzgerald geeft aan: “We moeten kijken of bepaalde vormen van beweging de geslachtshormonen veranderen. Dit kan namelijk invloed hebben op de algemene en reproductieve gezondheid van mannen.”

Een opvallende resultaat dat voortkwam uit ditzelfde onderzoek is het feit dat bijna de helft van de fietsende mannen gebruik maakte van een crème om zadelpijn en infecties te voorkomen. De onderzoekers vonden een verband tussen het aantal jaren dat iemand de crème al gebruikte en de verhoogde hormoonlevels in het bloed. Of het verband oorzakelijk is konden de onderzoekers niet zeggen.

Bron: Nu.nl & UCLA Newsroom

Geplaatste afbeelding
(Bron)

Voor mannen blijkt fanatiek fietsen dus te leiden tot een estradiolverhoging, wat zal dit voor vrouwelijke wielrensters betekenen? Ontwikkelen zij eveneens een estradiolverhoging, waardoor bijvoorbeeld menstruatiestoornissen kunnen optreden?
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_CF_*

  • Gast

Geplaatst op 04 juni 2012 - 18:04

Of leidt een estradiolverhoging tot fanatiek fietsen en is de onderzoeksgroep fanatiek fietsende mannen in de groep terecht gekomen door de estradiolverhoging?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures