Springen naar inhoud

- - - - -

Nanodraad meet en versterkt enkel foton


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 juni 2012 - 13:15

Nanodraad meet en versterkt enkel foton

Onderzoekers van Stichting FOM, TU Delft en TU Eindhoven zijn er voor het eerst in geslaagd om enkele lichtdeeltjes – fotonen – te detecteren met een halfgeleidende nanodraad. Deze ‘fotondetector’ zet vervolgens de fotonen om in een versterkt elektrisch signaal. Een resultaat dat van belang is voor quantumcommunicatie.

Met quantumcomputers kunnen we veel snellere berekeningen maken als met de huidige pc’s. Een quantumcomputer maakt gebruik van de eigenschappen van kleine deeltjes als elektronen. Die eigenschappen bieden – in theorie – mogelijkheden voor razendsnel rekenen.
Wetenschappers proberen momenteel die theorie in de praktijk te brengen, maar daarnaast denkt men alvast na hoe zulke computers in de toekomst kunnen samenwerken.
Voor een samenwerking tussen computers moeten ze over grote afstand informatie kunnen uitwisselen. Als communicatiemiddel lijken enkele fotonen erg geschikt. Het idee is dat een quantumcomputer deze fotonen omzet in een elektrisch signaal, oftewel dat het foton een elektron in gang zet. Een uitdaging is dit elektrische signaal – wat normaal gesproken zeer zwak is – zodanig te versterken dat het meetbaar wordt.

Lees verder: http://www.kennislin...-enkele-fotonen

Bron: Kennislink.nl
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures