Springen naar inhoud

differentiaalvergelijkingen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

cuinhel

  cuinhel


 • >25 berichten
 • 26 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2012 - 14:34

Bijlage  oefening differentiaalvergelijking.docx   18,79K   51 maal gedownload
Hallo allemaal!

Ik kan wat hulp gebruiken met een oefening van wiskunde, ik weet totaal niet als ik juist bezig ben, maar de oef en de oplossing vindt u in de bijlage.

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Elrond

  Elrond


 • >25 berichten
 • 75 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2012 - 15:46

Ik vrees dat je oplossing niet juist is (als ik ze goed kan volgen). Ik begrijp immers absoluut niet waarom je een discriminant gaat gebruiken (kan je me even uitleggen waarom je dat doet), aangezien het om een lineaire eerste orde differentiaalvergelijking gaat en geen tweedegraadsvergelijking. Afleiden is immers helemaal niet hetzelfde als kwadrateren. Als het over een tweede orde differentiaalvergelijking zou gaan, zou ik het nog enigzins begrijpen omdat je daar wel wat bent met de karakteristieke vergelijking, maar nu ...

Soit, de methode die ik ken om zo een vergelijking op te lossen maakt gebruik van het vinden van een oplossing voor de homogene vergelijking én een oplossing voor de particuliere vergelijking. Door optellen (superponeren) van beide oplossingen vind je een algemene oplossing. Rekening houden met je beginvoorwaarde tenslotte, levert de gevraagde oplossing.

In het 1e geval gaat dat als volgt.

We zoeken een oplossing voor de homogene diff. vergelijking :

LaTeX

Probeer alvast deze methode te begrijpen want het is de algemene methode voor differentiaalvergelijkingen van deze soort. Daarenboven gaan we ze ook toepassen op het tweede deel, al kan ik daar de particuliere oplossing niet zien, maar wel berekenen. Laat maar weten wanneer je dit begrepen hebt of dat er nog vragen zijn :-)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures