Springen naar inhoud

- - - - -

NRG rekent aan ‘onsmeltbare reactor’


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 juni 2012 - 09:30

NRG rekent aan ‘onsmeltbare reactor’Het is een voorbeeld van de volgende generatie veiligere kernreactoren. In een hoge-temperatuurreactor (HTR) zou – ook bij het uitvallen van de koeling – een meltdown (het smelten van de brandstofelementen) onmogelijk zijn. Over die claim is inmiddels echter twijfel ontstaan. Nuclear Research and consultancy Group (NRG) in Petten maakt computermodellen om de temperatuuropbouw in een dergelijke reactor te kunnen voorspellen. En dat blijkt een hels karwei.

Geplaatste afbeelding
Een artist impression van de Rongcheng Shidaowan-centrale in Chandong, een testreactor voor de HTR-technologie.


Een HTR, waarvan momenteel in China en Japan testinstallaties draaien, is gevuld met brandstofballen ter grootte van een tennisbal. Deze zijn gemaakt van grafiet, waarin duizenden kleine uraniumkorreltjes zijn ingebed. Een splijtingsreactie in een HTR kan volgens deskundigen niet uit de hand lopen, omdat de ballen nooit zo heet worden dat ze smelten, dus ook niet als de koeling uitvalt. Bovendien zou de kernsplijting bij hogere temperaturen worden vertraagd. Dit zou kernsmelting moeten voorkomen. Temperatuurmetingen in een oude proefreactor van dit type in Jülich laten echter zien dat een HTR toch warmer kan worden dan gedacht, waardoor ook de claim van ‘onsmeltbare reactor’ op de tocht is komen te staan.


...


Lees verder: http://www.technisch...or.264152.lynkx


Bron: Technisch Weekblad


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures