Is de genezen HIV-patiënt wel echt genezen?

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.146

Is de genezen HIV-pati

Is de genezen HIV-patiënt wel echt genezen?


Afbeelding


In 2010 was het wereldnieuws: wetenschappers hadden een man met behulp van stamceltransplantatie van HIV genezen. Maar nu, bijna twee jaar later, wordt die claim in twijfel getrokken.


Een Duitse patiënt met HIV kreeg enkele jaren geleden te horen dat hij een vorm van leukemie had die zijn immuunsysteem uitschakelde. Om deze vorm van leukemie te bestrijden, onderging hij chemotherapie, waarna een stamceltransplantatie volgde. Om afstoting van die ‘vreemde’ stamcellen tegen te gaan, slikte de man medicijnen. Zijn medicijnen tegen HIV slikte hij niet meer.


Geen HIV meer

38 maanden na de stamceltransplantatie moesten de onderzoekers concluderen dat zich in het lichaam van de man geen enkele met HIV geïnfecteerde cel meer bevond. Hoe kon dat? De man had stamcellen gekregen die immuun waren voor de HIV-infectie. Deze stamcellen hadden zich vermenigvuldigd en de cellen die wel besmet konden raken met HIV vervangen. Heel voorzichtig werd geconcludeerd dat deze man genezen was van HIV en dokters en patiënten wereldwijd kregen weer hoop: zou HIV dan op korte termijn toch uit te roeien zijn?


...


Lees hier het volledige artikel.

Bron

Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.

I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Reageer