Hoe je een ei 3 maanden goed houdt
Moderator: Astro
- Berichten: 1.146
Hoe je een ei 3 maanden goed houdt
Hoe je een ei 3 maanden goed houdt
Snel koelen met CO2 smoort salmonella in de kiem
Eieren blijven tweemaal zo lang goed als je ze meteen na het leggen koelt met vloeibare koolstofdioxide. Dat claimt voedselwetenschapper Kevin Keener (Purdue University, VS) in het tijdschrift Poultry Research.
Kevin Keener en zijn eierkoeler.
Keener heeft een koelcel ontworpen waarin de CO2 in hoog tempo rond de eieren circuleert. Het idee is dat het gas dan vlak onder de eierschaal een dun ijslaagje vormt. Dat ijs koelt vervolgens in een veel lager tempo de rest van de inhoud van het ei af. Als het goed is, heerst na een half uurtje in het hele ei een temperatuur van 7 graden Celsius, laag genoeg om de groei van Salmonella stop te zetten.
In een filmpje legt de wetenschapper het nader uit:
...
Lees hier het volledige artikel.
Bron
Snel koelen met CO2 smoort salmonella in de kiem
Eieren blijven tweemaal zo lang goed als je ze meteen na het leggen koelt met vloeibare koolstofdioxide. Dat claimt voedselwetenschapper Kevin Keener (Purdue University, VS) in het tijdschrift Poultry Research.
Kevin Keener en zijn eierkoeler.
Keener heeft een koelcel ontworpen waarin de CO2 in hoog tempo rond de eieren circuleert. Het idee is dat het gas dan vlak onder de eierschaal een dun ijslaagje vormt. Dat ijs koelt vervolgens in een veel lager tempo de rest van de inhoud van het ei af. Als het goed is, heerst na een half uurtje in het hele ei een temperatuur van 7 graden Celsius, laag genoeg om de groei van Salmonella stop te zetten.
In een filmpje legt de wetenschapper het nader uit:
...
Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-
-
- Berichten: 12.262
Re: Hoe je een ei 3 maanden goed houdt
Wel een hoop werk voor 2x zo lange houdbaarheid.
Overigens gaat het nog veel beter met doorstraling - na een dosis van 5 kilogray blijven die eieren zo lang goed als je ze praktisch zou kunnen opslaan, maar het schijnt wel iets aan de textuur te veranderen wat je merkt bij rauwe bereidingen.
Overigens gaat het nog veel beter met doorstraling - na een dosis van 5 kilogray blijven die eieren zo lang goed als je ze praktisch zou kunnen opslaan, maar het schijnt wel iets aan de textuur te veranderen wat je merkt bij rauwe bereidingen.
Victory through technology