Springen naar inhoud

- - - - -

EfficiŽntere en snellere waterstofproductie in een ionaire vloeistof


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 juni 2012 - 10:38

Normaal gezien is het ontwerp van een katalysator die waterstofgas (H2) uit protonen kan maken steeds een compromis tussen snelheid en efficiëntie. Nu hebben onderzoekers aan het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) echter ontdekt dat een bepaalde katalysator opgelost in een ionaire vloeistof zowel een snelle als efficiënte vorming van H2 toelaat.

Waterstofgas is een brandstof die kan worden gebruikt om brandstofcellen aan te drijven: in principe een milieu-vriendelijke energiebron vergeleken met fossiele brandstoffen, gezien het enige afvalproduct water is. Dan moet het H2 echter wel op een efficiënte (lage energiekosten) en liefst ook snelle manier worden geproduceerd. Het onderzoek aan de PNNL is gericht op een homogene (oplosbare) nikkelgebaseerde katalysator. Voor de vorm van de katalysator vond men inspiratie in de actieve site van het eiwit hydrogenase, dat twee protonen (H+) samen met elektronen tot H2 combineert en op deze wijze energie opslaat in de nieuwe H-H binding.

fig.png
Structuur van de katalysator

Opgelost in een zure ionaire vloeistof (een vloeibaar zout) en bij aanleggen van een elektrische spanning blijkt de nieuwe katalysator zowel snel als efficiënt te zijn. Toen men water toevoegde aan het mengsel bleek de waterstofproductie zelfs steeds sneller te verlopen, zonder aan efficiëntie in te boeten: tot 53 000 H2-moleculen per katalysatormolecule per seconde werden er gevormd. Dit is bijna even snel als de snelste inefficiënte katalysator die men eerder had kunnen maken. Verder is het gebruikte nikkel veel goedkoper dan metalen als platina, die ook als voor dergelijke toepassingen worden gebruikt.

In verder onderzoek zal men de precieze mechanismen achter deze observaties proberen te onderzoeken en op die manier ook waarom de katalysator zo goed werkt. Verder zal worden onderzocht of de katalysator ook op een oppervlak kan worden afgezet en zo ook heterogene katalyse mogelijk maakt.

Bron:
Science Daily: http://www.scienceda...20616145535.htm
D. H. Pool et al. Proceedings of the National Academy of Sciences 2012, DOI: 10.1073/pnas.1120208109

Veranderd door Typhoner, 19 juni 2012 - 15:02

This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 juni 2012 - 10:58

Ook te zien bij C2W
This is weird as hell. I approve.

#3

Aertsvijand

  Aertsvijand


 • >100 berichten
 • 134 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2012 - 14:57

Als ze het inderdaad lukt om dit ook op een heterogene katalysator af te zetten, ziet het er veelbelovend uit. Natuurlijk is het niet alleen, zoals het artikel aangeeft, een kwestie van produceren, maar ook van opslaan. Leuke knalletjes kan je met dat H2 krijgen...
"Success has been, and continues to be, defined as getting up one more time than you've been knocked down."
- Gary Raser, LIMU

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures