[nederlands] romantische elegie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 421

romantische elegie

Weet er iemand wat romantische elegie inhoud? Ik weet dat elegie een klaagzang is..

alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.362

Re: romantische elegie

Om te beginnen moet gezegd worden dat de romantiek een stroming was in de Westerse cultuur die aan het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw in opkomst kwam in de kunst en het intellectuele leven van met name Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de romantiek werd, als reactie op de Verlichting, de subjectieve ervaring als uitgangspunt genomen, met als centraal aandachtspunt introspectie, intuïtie, emotie, spontaniteit en verbeelding centraal te staan. Dan is een elegie niet zozeer een klaagzang als wel een gedicht waarin de dichter uiting geeft aan zijn gevoelens van verdriet, teleurstelling en leedwezen.



Een romantische elegie is doordrongen van een diep gevoel van verlies en rouw. De dichter omschrijft zijn gevoelens als vervreemd van de wereld, gebroken en verscheurd. Naar aanleiding van debatten over de te verwachten ondergang van de wereld als gevolg van de oorlog tussen Engeland en Frankrijk, de mislukte revolutie, armoede op het platteland en een verwoest landschap werd deze negatieve gedachtegang in dichtvorm verwoord. De elegische manier van dichten bood romantische dichters een mogelijkheid om de waargenomen verwoesting van de samenleving te verwoorden door middel van subjectieve beschrijvingen van verdriet, dood, rouw en troost.

Dichters die zich hiermee bezighielden waren o.a. William Wordsworth, John Keats, Samuel Coleridge (de laatste vaak onder invloed van opium), Jean-Jacques Rousseau en Guido Gezelle.
Contra principia negantem disputari non potest.

Reageer