Springen naar inhoud

- - - - -

Brein bevat netwerk van snelwegen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 juni 2012 - 09:53

Ruim tweederde van alle hersencommunicatie verloopt via een beperkt aantal ‘snelwegen’.

De onderzoekers brachten met speciale MRI-technieken in kaart hoe hersenverbindingen lopen. Ze keken waar verbindingen samenkomen in knooppunten en ze analyseerden hoe informatie het efficiëntst van de ene naar de andere plek reist.

Uit het onderzoek blijkt dat de hersenen beschikken over een centraal netwerk van snelwegen tussen belangrijke knooppunten. Dit netwerk omvat slechts twaalf procent van alle hersenverbindingen, maar omvat wel meer dan 50 procent van alle langeafstands-connecties in de hersenen. Het snelwegennetwerk bestrijkt het hele brein en neemt maar liefst 40 tot 70 procent van alle communicatie voor haar rekening.

“Dit netwerk van hersensnelwegen vormt de ruggengraat van de globale hersencommunicatie”. “Het netwerk trekt informatie naar zich toe, ‘bewerkt’ het en verspreidt het weer. Het vormt een centrale plaats in de hersenen voor lange afstandscommunicatie en integreert daarmee informatie van verschillende hersengebieden. Dat is cruciaal voor het normaal functioneren van onze hersenen. Verstoring van het netwerk zal de werking van de hersenen dan ook ernstig kunnen belemmeren.”

De onderzoekers maakten gebruik van zogenaamde DTI-MRI-scans. DTI staat voor ‘diffusion tensor imaging’. Het is een methode waarmee hersenbanen zichtbaar te maken zijn.

Geplaatste afbeelding

Network representation of local (left), feeder (center), and rich-club connections (right).


Lees meer:
Kurzweil AI


Wetenschappelijke publicatie:
Martijn P. van den Heuvel, et al.: High-cost, high-capacity backbone for global brain communication


Bron:
UMC
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures