Stonehenge blijkt monument ter ere van eenwording

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Stonehenge blijkt monument ter ere van eenwording

De mensen die Stonehenge bouwden, zagen het als een monument opgericht ter ere van de eenwording van het toenmalige Brittannië. Die conclusie trekken archeologen na tien jaar onderzoek.


Afbeelding


Voor de bouw van Stonehenge zijn stenen gebruikt uit het zuiden van Engeland, maar ook uit het westen van Wales, zo stellen de onderzoekers. Waarschijnlijk symboliseerden de stenen de voorouders van verschillende groepen in het toenmalige Brittannië.


Eén cultuur


De onderzoekers bestudeerden niet alleen Stonehenge zelf, maar ook de omgeving en de sociale en economische omstandigheden uit de tijd van de bouw (3000 tot 2500 jaar voor Christus). “Toen Stonehenge gebouwd was, ontstond er een eilandbrede cultuur: het gebruik van dezelfde stijl huizen, aardewerk en andere materialen, van Orkney tot aan de zuidelijke kust,” vertelt onderzoeker Mike Parker Pearson. En dat staak haaks op de situatie in de eeuwen daarvoor, toen er heel regionale culturen waren en die verschillende culturen onderling ook wel eens conflicten hadden. “De bouw van Stonehenge was een enorme onderneming waar duizenden mensen aan meewerkten om stenen zelfs helemaal uit het westen van Wales te halen, te vormen en op te richten. De bouw van Stonehenge was op zichzelf dan ook al een daad van eenwording."


Lees verder


Zoals te zien op Scientas

Bron: persmededeling Universiteit van Sheffield.
This is weird as hell. I approve.

Reageer