Tijd meten d.m.v. de lichtsnelheid

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 114

Tijd meten d.m.v. de lichtsnelheid

Op dezelfde wijze waarop de wijzers van een klok met een constante snelheid hun rondjes draaien, zo kunnen we in principe iedere constante snelheid gebruiken om tijd te meten. Nu stel ik voor om een foton ( A ) als het ware af te vuren in de axiale bewegingsrichting van de aarde, dat is vanaf het Zuiden gezien richting het Noorden, waarna deze foton voor iedere seconde die we meten telkens 300.0000km verder is.
Noord-Zuid.png
Noord-Zuid.png (163.94 KiB) 402 keer bekeken
Noord-Zuid.png
Noord-Zuid.png (163.94 KiB) 402 keer bekeken
Indien we nu een ruimtereiziger met een bepaalde snelheid een reis laten maken ( met een knipoog naar de tweelingparadox) waarna deze terugkeert nar de aarde in de radiale richtring van de aarde dan zou er een tijdsverschil ontstaan tussen de aardbewoners en de reiziger.
Noord-Zuid.1.png
Noord-Zuid.1.png (173.41 KiB) 397 keer bekeken
Gedurende de reis van de ruimtereiziger zal deze ook continue een lichtsnelheid meten van 300.000km/s in de axiale bewegingsrichting van de raket. A als B beginnen op hetzelfde tijdstip vanaf dezelfde plaatst de afgelegde weg van een foton te meten in de axiale richting van de aarde. Ook tijdens de reis blijft de reiziger deze beweging volgen. Beide volgen als het ware dezelfde foton vanaf het begin tot aan het eind van de reis. De aardbewoners noemen we A en de reiziger nomen we B.Bij vertrek stonden de klokken van A en B gelijk. Bij terugkomst blijkt dat de aardbewoners 3600 seconde ouder zijn geworden en dat B slechts 60 seconde ouder is geworden, hij ging dan ook erg hard.

Bij terugkomst vergelijken ze elkaar klokken weer, er is overduidelijk een tijdsverschil.

Het foton wat ze vanaf het begin van de reis zijn gaan volgen is nu dus slechts 60 x 300.000km verwijderd vanaf de reiziger maar 3600 x 300.000km verwijderd vanaf de aardbewoners.

Hoe kan het dat het foton in axiale richting minder ver van de reiziger is verwijderd dan dat het verwijderd is van de aardbewoners?

Berichten: 7.068

Re: Tijd meten d.m.v. de lichtsnelheid

Gedurende de reis van de ruimtereiziger zal deze ook continue een lichtsnelheid meten van 300.000km/s in de axiale bewegingsrichting van de raket.
Dit is volgens mij onjuist. Vanuit de ruimtereiziger gezien is het foton onder een hoek afgeschoten. Doe de Lorentz-transformaties maar eens...

Berichten: 114

Re: Tijd meten d.m.v. de lichtsnelheid

Men meet toch altijd dezelfde lichtsnelheid, die is toch nooit hoger of lager ongeacht je eigen snelheid?

Berichten: 7.068

Re: Tijd meten d.m.v. de lichtsnelheid

De snelheid van het foton is ook c, maar de hoek die het foton maakt met de bewegingsrichting van de reiziger is niet 90 graden. Doe de Lorentz-transformatie en je zult het zien.

Berichten: 114

Re: Tijd meten d.m.v. de lichtsnelheid

Het punt is dat de hoek bij terugkomst weer gelijk is met de aardbewoner. Als je dan zou meten dan is exact hetzelfde foton voor de aardbewoner 3600 x 300.000km verwijderd maar voor de reiziger slechts slechts 60 x 300.000km.

Reageer