Springen naar inhoud

- - - - -

Een gesprek met behulp van een fMRI-spellingsinstrument


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 juli 2012 - 09:41

Onderzoekers hebben een instrument ontwikkeld waarmee locked-in patiënten (mensen die niet in staat zijn te praten of te bewegen door volledige verlamming en dus zelfs niet met hun ogen kunnen knipperen) met behulp van fMRI-technieken toch een gesprek zouden kunnen voeren, door woorden te vormen met behulp van alleen hun hersensignalen.

Geplaatste afbeelding

De technologie bouwt voort op het gebruik van fMRI-hersenscans (functional magnetic resonance imaging) met als doel te achterhalen of mensen in een zogenaamde vegetatieve staat enige mate van bewustzijn tonen, en deze mensen te laten communiceren aan de hand van ja/nee antwoorden. Door deze mogelijkheden kwam de vraag op of fMRI dan ook ingezet zou kunnen worden om door het uitvoeren van cognitieve taken letters te formuleren, en op die manier communicatie mogelijk te maken zonder enige vorm van motorische beweging.

Het team onderzoekers bedacht een letter-encoderingstechniek die vrijwel geen voorafgaande training vereist. De (gezonde) deelnemers in het onderzoek werd gevraagd voor elke letter, die werden afgebeeld op een scherm, een bepaalde cognitieve taak uit te voeren (bijvoorbeeld het opzeggen van een gedicht, een rekensom uitvoeren of in gedachten een tekening maken van een simpel object). Door te variëren in het startpunt en de tijdsduur van de uit te voeren taak, werden zo 27 verschillende hersenpatronen geproduceerd, voor elke letter van het alfabet en een ‘spatie’. De patronen werden automatisch in real-time gedecodeerd, met behulp van nieuw ontwikkelde data-analysemethoden.
De deelnemers voerden zo een mini-gesprek met de onderzoeker waarbij ze antwoorden moesten geven op twee open vragen. Iedereen was in staat binnen een sessie van een uur succesvol antwoorden te produceren.
De resultaten zorgen voor een uitbreiding van de huidige gebruiksmogelijkheden van fMRI, waarmee men tot nu toe multiplechoicevragen kon beantwoorden met een maximum van vier verschillende antwoorden, maar een daadwerkelijk gesprek met open vragen nog onmogelijk was.


Lees meer:
Wetenschap24


Wetenschappelijke publicatie:
Bettina Sorger, et al.: A Real-Time fMRI-Based Spelling Device Immediately Enabling Robust Motor-Independent Communication


Bron:
Universiteit Maastricht
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures