Springen naar inhoud

- - - - -

CERN kondigt ontdekking van een kandidaat-Higgs-deeltje aan


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 juli 2012 - 11:07

De wetenschappers van de Large Hadron Collider hebben de ontdekking van een nieuw deeltje, waarschijnlijk het lang gezochte Higgs-boson, bekendgemaakt. De onderzoekers van CERN hielden bij de presentatie nog een slag om de arm.

De ontdekking van het deeltje blijkt uit analyse van de botsingen in de Large Hadron Collider. Dat deeltje zou volgens de onderzoekers het langgezochte Higgs-boson kunnen zijn. Uit de resultaten van het CMS-team en het Atlas-team, de twee grootste detectors van de LHC, zou het deeltje een massa rond 125-126 GeV hebben. De kans dat de waarnemingen op toeval berusten, bedraagt dankzij een significantie van 4,9 sigma slechts ongeveer 0,0001 procent.

Hoewel nog meer analyse van de data nodig is, zou het vermeende deeltje het Higgs-boson kunnen zijn. Het boson is met een massa van ongeveer honderddertig maal dat van een proton het zwaarste boson dat bekend is. Die massa zou passen binnen het Standaard Model, waarin het Higgs-boson voorspeld wordt en het zou verklaren waarom sommige deeltjes massa hebben en andere niet.

Persbericht CERN

Liveblog met chronologie van de voorstelling (NWT)

In de loop van de dag zal er ongetwijfeld nog meer (digitaal) inkt vloeien. Mocht iemand interessante aanvullingen hebben of wat willen discussiëren is die meer dan ooit welkom.
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 juli 2012 - 15:23

Aanvulling van NWT met wat duiding
This is weird as hell. I approve.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures