Springen naar inhoud

- - - - -

Oude bij kan de tijd terugdraaien en jonger worden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 juli 2012 - 11:22

Het brein van oudere bijen wordt weer jong wanneer ze de taak die eigenlijk aan jongere bijen toebehoort op zich nemen. Dat hebben wetenschappers ontdekt.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat bijen jong bleven zolang ze voor de jonge bijen zorgden. Maar zodra ze het nest verlaten en op zoek gaan naar voedsel, worden ze heel snel oud. Al na twee weken, zijn hun vleugels versleten, hun haren vallen uit en hun hersenen functioneren minder goed.

De onderzoekers vonden dat bijzonder interessant. “Wij wilden uitzoeken hoe flexibel dat verouderingsproces was, dus stelden we onszelf de vraag: ‘Wat zou er gebeuren als we de naar voedsel zoekende bijen weer voor de jonge bijen zouden laten zorgen?’,” vertelt onderzoeker Gro Amdam.

De onderzoekers lieten de naar voedsel zoekende bijen uitvliegen en haalden vervolgens de verzorgers van de jonge bijen uit het nest weg. Zodra de oude bijen weer thuiskwamen, konden sommigen niet anders dan de zorg voor de jongen weer op zich nemen. De rest van de oudere bijen bleef voedsel zoeken. Na tien dagen bleek vijftig procent van de oude bijen die voor de jongen zorgden aanzienlijk beter in staat te zijn om nieuwe dingen te leren.

Lees verder

Zoals te zien op Scientas

Publicatie:
Baker, N. et al. Experimental Gerontology 2012, DOI: 10.1016/j.exger.2012.05.011
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures