[Scheikunde] Hardheid van water
Begonnen door: Sofie, 05 mei 2004 14:39
#1
Geplaatst op 05 mei 2004 - 14:39
Hey!
Ik ga volgende week met school naar de ardennen, om daar wat wetenschappelijke labo's en zo te doen. Voor het vak chemie moeten we het een en ander voorbereiden. Ik moet onder andere informatie zoeken over de hardheid van water. Ik heb al wat op internet gezocht, maar vele sites daarover gaan ofwel niet diep genoeg, of ze spreken elkaar tegen. Ook stel ik me sterke vragen bij de betrouwbaarheid van alle informatie die op die sites staan.
Nu is mijn vraag natuurlijk: Kan hier iemand mij wat vertellen over de hardheid van water? Ik weet er bijna niets over, behalve dat er 2 soorten hardheden zouden bestaan. Ook interessante en betrouwbare websites over dit onderwerp zijn welkom!
Alvast bedankt!
Ik ga volgende week met school naar de ardennen, om daar wat wetenschappelijke labo's en zo te doen. Voor het vak chemie moeten we het een en ander voorbereiden. Ik moet onder andere informatie zoeken over de hardheid van water. Ik heb al wat op internet gezocht, maar vele sites daarover gaan ofwel niet diep genoeg, of ze spreken elkaar tegen. Ook stel ik me sterke vragen bij de betrouwbaarheid van alle informatie die op die sites staan.
Nu is mijn vraag natuurlijk: Kan hier iemand mij wat vertellen over de hardheid van water? Ik weet er bijna niets over, behalve dat er 2 soorten hardheden zouden bestaan. Ook interessante en betrouwbare websites over dit onderwerp zijn welkom!
Alvast bedankt!
Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
#2
Geplaatst op 05 mei 2004 - 14:45
het enige wat ik weet erover is dat het te maken heeft met de concentratie aan calcium en magnesium in het water.
dat info op internet niet altijd te betrouwen is lijkt me logisch, en ik denk niet dat het slim is eender welke site te geloven: een kind van 5 kan er ook een maken. Raadpleeg sites van officiele instanties en dergelijke hieromtrend.
dat info op internet niet altijd te betrouwen is lijkt me logisch, en ik denk niet dat het slim is eender welke site te geloven: een kind van 5 kan er ook een maken. Raadpleeg sites van officiele instanties en dergelijke hieromtrend.
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.
#3
Geplaatst op 05 mei 2004 - 21:23
De hardheid van water is een maat voor de concentratie Ca++ en Mg++ ionen. In Nederland wordt deze hardheid uitgedrukt in DH of graden D (Duitse hardheidsgraden).
Water met een hardheid van 10 DH bevat het equivalent van 10 gram CaO per 100 liter water. Dit hoeft niet als Ca++, maar kan ook als Mg++ zijn.
Even een berekening:
10 DH = 10 gr CaO per 100 liter water.
56,1 gr CaO = 1,00 mol
10,0 gr CaO = 0,178 mol
Dus water van 10 DH bevat 0,178 mol per 100 liter aan opgeloste Ca++ en Mg++
Je hebt twee soorten hardheid: blijvende en voorbijgaande.
Voorbijgaande hardheid heb je als de calcium- en magnesiumzouten voornamelijk als opgeloste bicarbonaten voorkomen (HCO3-). Door water met voorbijgaande hardheid te verwarmen tot boven de 80 graden vindt een reactie plaats waarbij de bicarbonaten omgezet worden in carbonaten (2 HCO3- -> CO3-- + CO2 + H2O). Aangezien calcium- en magnesiumcarbonaat slecht oplosbaar zijn slaan ze neer (ketelsteen) en is het water een stuk zachter.
Als het water hard is door voorkomen van opgeloste sulfaten of andere zouten kan de bovenstaande reactie niet optreden, het is dan blijvend hard, koken helpt niet.
Water met een hardheid van 10 DH bevat het equivalent van 10 gram CaO per 100 liter water. Dit hoeft niet als Ca++, maar kan ook als Mg++ zijn.
Even een berekening:
10 DH = 10 gr CaO per 100 liter water.
56,1 gr CaO = 1,00 mol
10,0 gr CaO = 0,178 mol
Dus water van 10 DH bevat 0,178 mol per 100 liter aan opgeloste Ca++ en Mg++
Je hebt twee soorten hardheid: blijvende en voorbijgaande.
Voorbijgaande hardheid heb je als de calcium- en magnesiumzouten voornamelijk als opgeloste bicarbonaten voorkomen (HCO3-). Door water met voorbijgaande hardheid te verwarmen tot boven de 80 graden vindt een reactie plaats waarbij de bicarbonaten omgezet worden in carbonaten (2 HCO3- -> CO3-- + CO2 + H2O). Aangezien calcium- en magnesiumcarbonaat slecht oplosbaar zijn slaan ze neer (ketelsteen) en is het water een stuk zachter.
Als het water hard is door voorkomen van opgeloste sulfaten of andere zouten kan de bovenstaande reactie niet optreden, het is dan blijvend hard, koken helpt niet.
#5
Geplaatst op 07 december 2005 - 22:15
[zeer off-topic]
zat even wat oude dingen door te bladeren, en vind het zeer spijtig dat ik dit niet gezien heb toen het "nieuw" was...
mijn vader is hierin gespecialiseerd namelijk en krijg zelf redelijk wat mee hierover, wij verkopen namelijk waterontharders..
Maar beetje [on-topic]
Hoe werken die magneten eigenlijk die ze om de leiding heen doen, en zeggen dat dit de hardheid verandert.
Kalk blijft er zo namelijk wel inzitten, maar geioniseerd begreep ik.
Kan iemand uitleggen wat voor effect dit precies geeft en wat het nut is als je water zo verwarmt word voor bijvoorbeeld een wasmachine...levert het dan ook geen verkalking meer op??
zat even wat oude dingen door te bladeren, en vind het zeer spijtig dat ik dit niet gezien heb toen het "nieuw" was...
mijn vader is hierin gespecialiseerd namelijk en krijg zelf redelijk wat mee hierover, wij verkopen namelijk waterontharders..
Maar beetje [on-topic]
Hoe werken die magneten eigenlijk die ze om de leiding heen doen, en zeggen dat dit de hardheid verandert.
Kalk blijft er zo namelijk wel inzitten, maar geioniseerd begreep ik.
Kan iemand uitleggen wat voor effect dit precies geeft en wat het nut is als je water zo verwarmt word voor bijvoorbeeld een wasmachine...levert het dan ook geen verkalking meer op??
#6
Geplaatst op 07 december 2005 - 23:02
http://www.aqua-corr...ness-tabel.html
Deze apparaten verminderen kennelijk de oppervlaktespanning van water, waardoor er in plaats van calciet, een hard compact calciumcarbonaatkristal, eerder aragoniet, een zacht vlokkerig kristal wordt gevormd. Deze laatste kristallen slaan minder makkelijk neer, en worden weer óf grotendeels uit het systeem gespoeld bij gewoon gebruik, óf er in ieder geval makkelijker uit verwijderd bij een schoonmaak.
ik weet ook nog niet precies hoe die magneet nou die andere kristalstructuur veroorzaakt.
Deze apparaten verminderen kennelijk de oppervlaktespanning van water, waardoor er in plaats van calciet, een hard compact calciumcarbonaatkristal, eerder aragoniet, een zacht vlokkerig kristal wordt gevormd. Deze laatste kristallen slaan minder makkelijk neer, en worden weer óf grotendeels uit het systeem gespoeld bij gewoon gebruik, óf er in ieder geval makkelijker uit verwijderd bij een schoonmaak.
ik weet ook nog niet precies hoe die magneet nou die andere kristalstructuur veroorzaakt.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
#7
Geplaatst op 08 december 2005 - 18:54
http://ulisse.sissa....onCod=117571871
Hier kun je een paar engelstalige abstracts vinden van onderzoek naar de effecten van magnetische behandeling van water. Er gebeurt in die gevallen van alles, maar ze weten nog niet precies hoe het komt, en het lukt ze ook nog niet om het in alle gevallen perfect te reproduceren. Soms werkt het goed, soms minder, soms niet. Ze kunnen nog geen aanbevelingen naar de praktijk doen. Een magneetveld heeft wel een aantoonbare invloed op de vorming van calciet, aragoniet of lateriet, alledrie polymorphen van calciumcarbonaat.
Hier kun je een paar engelstalige abstracts vinden van onderzoek naar de effecten van magnetische behandeling van water. Er gebeurt in die gevallen van alles, maar ze weten nog niet precies hoe het komt, en het lukt ze ook nog niet om het in alle gevallen perfect te reproduceren. Soms werkt het goed, soms minder, soms niet. Ze kunnen nog geen aanbevelingen naar de praktijk doen. Een magneetveld heeft wel een aantoonbare invloed op de vorming van calciet, aragoniet of lateriet, alledrie polymorphen van calciumcarbonaat.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
#9
Geplaatst op 08 december 2005 - 22:00
Het werkt. Het werkt alleen niet altijd, en niet onder alle omstandigheden. En we weten nog niet zo goed waarom wel of waarom niet. Ik heb betrouwbaar uitziende berichten gevonden opinternet van goed werkende installaties, of installaties die bijna net zo goed werkten als chemische ontharding en zo. Maar ook berichten van totale mislukking.
Er zijn overigens leveranciers die een 180 dagen niet goed geld terug installatie leveren. Zoek het maar uit.
Er zijn overigens leveranciers die een 180 dagen niet goed geld terug installatie leveren. Zoek het maar uit.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
#11
Geplaatst op 08 december 2005 - 22:51
Juist in huishoudelijke installaties zijn andere onthardingsmethoden erg duur of onderhoudsgevoelig.al snap ik niet dat ze het op huishoudens uitproberen
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
#12
Geplaatst op 08 december 2005 - 22:59
De ionen lossen goed op in een zure omgeving, dus als je je kalk uit je koffiezetapparaat wil halen, omdat je water wat te hard was, gewoon wat azijn in doen, en een paar keer rond laten gaan. (wel steeds je azijn vervangen) (Oh ja, en spoel het daarna nogmaals door met water, anders wordt je koffie misschien wat ranzig)
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.
#13
Geplaatst op 08 december 2005 - 23:34
Waterontharders op basis van magnetisme werken niet, zeker niet op een in de praktijk toepasbare schaal er is althans geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Hier liep al een andere discussie over:
http://www.wetenscha...hp?showtopic=62
Mocht iemand alsnog de behoefte hebben over dit onderwerp te discusseren, dan graag daar.
http://www.wetenscha...hp?showtopic=62
Mocht iemand alsnog de behoefte hebben over dit onderwerp te discusseren, dan graag daar.
β-Damascenon en maneschijn
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp
0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers
Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!
Nieuwsberichten
Gesponsorde vacatures
-
Hier ook uw vacature?
06-14
Nieuwe onderwerpen
-
Niet significante interactiev...
16:15
-
Vermogen silicagel droger
11:47
-
Ik maakte een video over onts...
22-04
1
-
Koolstofchemie; substitutiere...
22-04
2
-
pH berekening
22-04
2
-
Calciumcarbonaat uitrekenen z...
22-04
14
-
kritische druk
21-04
4
-
bepaal basissen
21-04
3
-
beschouw de lineaire afbeelding
21-04
5
-
Hoogte schouw
20-04
1