Springen naar inhoud

Hoe wordt "Reproductive success" gemeten?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

fkscience

  fkscience


 • >25 berichten
 • 27 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2012 - 13:43

In het Neodarwinisme speelt het "reproductive success" (het aantal nakomelingen) een belangrijke rol. Hoe wordt dit gemeten? In dit verband eerst twee citaten uit de volgende site:
http://nl.wikipedia...._%28biologie%29

"Natuurlijke selectie kan op verschillende niveaus werken, die eenheden van selectie worden genoemd. Een voorbeeld is selectie op het individu (een enkel organisme). Selectie op het individu kan werken zodra het individu door adaptatie eigenschappen krijgt die het in staat stellen meer of minder nageslacht te produceren dan andere individuen. De mate van evolutionair succes van een enkel organisme is af te meten aan het aantal nakomelingen dat het krijgt."

"Individuen met een hoge fitness zullen gemiddeld meer nakomelingen krijgen dan individuen met ongunstige eigenschappen."

Mijn vraag is, op welke directe of indirecte manier (tellingen, metingen of andere waarnemingen) het aantal nakomelingen van levensvormen in het geologisch verleden van de Aarde is of kan worden vastgesteld. Dit betreft ook en vooral het aantal nakomelingen van individuen (of andere eenheden van selectie) van soorten die miljoenen jaren succesvol zijn geweest maar nu zijn uitgestorven.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 juli 2012 - 14:39

Door gebruik te maken van historische gegevens, gebaseerd op gevonden aantallen fossielen kan men meer duidelijkheid scheppen over hoe succesvol/talrijk een soort aanwezig was. Het lijkt me dan voor de hand liggend dat waarschijnlijk de meeste informatie berust op teruggevonden restanten van deze soort.
Over de grote lijn is de evolutie van soorten terug te vinden in fossielen, met uitzondering van een paar missing links.
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

#3

Gralgrathor

  Gralgrathor


 • >25 berichten
 • 88 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2013 - 12:45

p welke directe of indirecte manier (tellingen, metingen of andere waarnemingen) het aantal nakomelingen van levensvormen in het geologisch verleden van de Aarde is of kan worden vastgesteld


Heel kort: niet.

We kunnen van een gevonden fossiel niet met zekerheid zeggen dat het representatief was voor het grootste deel van de populatie. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat het fossiel er een is van een organisme met de meest succesvolle eigenschappen voor die populatie.

Wat we wel kunnen zeggen is dat de kans dat het fossiel een 'gemiddeld' specimen is groter is dan de kans dat het een buitenbeetje is. Tenslotte zijn er in elke populatie meer van het type 'gemiddeld' dan van het type 'buitenbeetje': succesvolle eigenschappen hebben tenslotte de neiging zich te verspreiden, en daardoor 'gemiddeld' te worden.

Als we een nieuwe fossiele vorm vinden is het dus een goede startaanname om te stellen dat dit een vorm is die gemiddeld meer vruchtbare nakomelingen produceerde dan andere varianten. Een bijkomend probleem is natuurlijk dat er geen enkele garantie is dat we van andere varianten ook representatieve fossielen vinden.

Er zijn dan ook weinig raakvlakken tussen de populatiedynamica/populatiegenetica enerzijds en de palaeontologie anderzijds: populatiedynamica wordt vrijwel geheel gedreven door wiskunde, genetica en observaties in moderne populaties.
Man, I hate people.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures