Springen naar inhoud

kookt water sneller bij draaiende afzuigkap?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Roy8888

  Roy8888


 • >250 berichten
 • 581 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 juli 2012 - 12:04

hallo.

misschien een rare vraag maar als je water kookt op een gasfornuis onder een afzuigkap zal het water dan sneller koken als de afzuigkap aanstaat omdat je dan een onderdruk creeert en daardoor de luchtdruk boven het water lager wordt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 juli 2012 - 12:19

Als jouw afzuigkap er werkelijk in slaagt om de luchtdruk boven het wateroppervlak te verlagen is het antwoord: ja.
Hydrogen economy is a Hype.

#3

Axioma91

  Axioma91


 • >250 berichten
 • 264 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 juli 2012 - 13:53

Ik zou vermoeden het verlies door convectie flink toeneemt en de winst door het eerder koken overschaduwt. (Dus dat het langzamer de kritieke temperatuur bereikt).
Even uitgewerkt, warmteverlies door convectie:
Neem aan dat lucht zich in/boven de pan als rond een cilinder gedraagt: (Dat zal niet zoveel uitmaken, maargoed- je moet iets).
LaTeX
Met LaTeX volgt

LaTeX

Warmteoverdrachtscoefficient:
LaTeX
LaTeX
en LaTeX

Laten we voor het verschil in temperatuur van water en lucht nemen LaTeX
dan de totale warmtestroom van het water in de pan naar de lucht:
LaTeX

Dat is niet zoveel... Ik vermoed dat Re een stuk groter is dan 7500. Ik heb v = 0,5m/s genomen, maar boven het water beweegt die lucht waarschijnlijk sneller. Zeker met een geavanceerde afzuigkap. Nemen we v = 5m/s (iemand een idee hoe je zoiets schat/bepaalt? EDIT: dat kan natuurlijk door het benodigde drukverschil uit te rekenen; Bernoulli) dan LaTeX .

Hoe staat dit in verhouding met de warmtetoevoer door het vuur?
Het duurt ongeveer 5min om 1kg water te laten koken. Dan volgt dat de effectieve overdracht van vuur-pan ongeveer LaTeX is.

Brengen we het extra verlies door convectie door die afzuigkap in rekening, dan kan het met een beetje pech toch wel 10% langer duren voordat je water "kookt", ongeacht of die kritieke temperatuur een paar graadjes lager ligt :?.

Veranderd door Axioma91, 07 juli 2012 - 13:56


#4

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 juli 2012 - 14:13

Als een afzuigkap er daadwerkelijk in slaagt om de druk boven het water iets te verlagen, door de druk in de keuken iets te verlagen, dan zal de invloed op het kookpunt heel klein zijn, misschien een tiende graad, dus dit is allemaal nogal academisch.

De gassen die op een gasfornuis langs de fluitketel of pan stromen zullen heet zijn, want afkomstig van de vlam. Koeling door convectie zie ik daarom niet optreden, eerder het omgekeerde.

Op een elektrisch fornuis is dat wat anders, maar wat een afzuigkap afzuigt is toch vooral de lucht/damp in zijn nabijheid, dus damp die uit zichzelf al een stuk opgestegen was van de pannen. Dat de invloed van een afzuigkap 10 % op de kooktijd zou zijn lijkt me onmogelijk.
Hydrogen economy is a Hype.

#5

Axioma91

  Axioma91


 • >250 berichten
 • 264 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 juli 2012 - 14:20

Aha, ik ging er vanuit dat de afzuigkap vlak boven het water was geplaatst en zo de lucht vlak boven het wateroppervlak in beweging bracht (dat ook in extremen getrokken). Dus een lokale drukverlaging boven de pan en niet zozeer in de keuken. Ik nam ook aan dat de aangevoerde lucht kamertemperatuur was.

Dan komt de situatie overeen met koken in de bergen.

Veranderd door Axioma91, 07 juli 2012 - 14:21


#6

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 juli 2012 - 14:39

Het is inderdaad mede een kwestie van interpretatie van de gestelde vraag. Vage vragen worden door ieder van ons verschillend geïnterpreteerd. Roy8888 is helaas wel vaker onduidelijk in wat hij echt bedoelt.

Een afzuigkap dient minstens 85 cm boven een gasfornuis te hangen (althans, dat was vroeger zo) en op die afstand heeft mijn afzuigkap in de hoogste stand geen enkele invloed op de luchtsnelheid. Als ik de kap (zonder vuur) test met een strookje krantenpapier (2 cm breed, 15 cm lang) dan merk ik pas bij 20 cm onder het filter een begin van ietsje opwaartse beweging. De druk boven een wateroppervlak een halve meter lager zal naar mijn mening alleen dalen als de druk in de hele keuken daalt en dat gebeurt alleen als deze nagenoeg afgesloten is.
Hydrogen economy is a Hype.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures