Arseenbacterie definitief afgeschoten

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Arseenbacterie definitief afgeschoten

Zorgvuldige chemische analyse haalt claims definitief onderuit


De roemruchte arseenbacterie mag dan bijzonder goed bestand zijn tegen arseen, hij leeft gewoon op fosfor. Dat blijkt uit twee artikelen die zondag door Science online zijn gezet.


De arseenbacterie was eind 2010 wereldnieuws. Onderzoekster Felisa Wolfe-Simon viste hem op uit een arseenrijk en fosfor-arm meer in Californië. Ze claimde dat deze bacterie de fosfor in zijn eiwitten en zijn DNA kon vervangen door arseen. Iets dat nog nooit was vertoond en door biologen tot dan toe als onmogelijk werd beschouwd. Maar Science accepteerde het artikel wèl. Chemisch gezien zou het in principe misschien kunnen, maar veel onderzoekers voelden aan hun fosforrijke water dat arseen het DNA te instabiel zou maken om er een bacterie uit te bouwen.


In een begeleidend redactioneel commentaar in Science wordt nu gesteld dat Felisa Wolfe-Simon haar data achteraf verkeerd heeft geïnterpreteerd. Wolfe-Simon wist dat er een spoortje fosfaat in haar voedingsmedia zat maar ging er van uit dat het veel te weinig was voor bacteriegroei. Het lijkt er nu op dat ze zich danig op het fosfaatsprokkeltalent van haar bacterie heeft verkeken.


Zoals te zien op C2W (hybride van twee artikels hier en hier). Voor een samenvatting van de commentaren op de zogenaamde arseenbacterie zie hier.


Publicaties
  • Origineel rapport: Wolfe-Simon, F. et al. Science 2011, 332, 1163, DOI: 10.1126/science.1197258
  • Weerlegging 1 is van Tobias Erb en collega’s (ETH Zürich) die GFAJ-1 hebben gekweekt op voedingsbodems met verschillende concentraties arsenaat en fosfaat. In het DNA zit alleen fosfor ingebouwd en géén aantoonbare hoeveelheden arseen.: Erb, T. J. et al. Science 2012, DOI: 10.1126/science.1218455
  • Weerlegging 2 is, zoals te verwachten viel, van de Canadese onderzoeker Rosie Redfield die vanaf het begin de belangrijkste criticaster van de arseenbacterie was. Met steun van een groep Princeton-onderzoekers komt zij tot ongeveer dezelfde conclusies.: Reaves, M. L. et al. Science 2012, DOI: 10.1126/science.1219861
This is weird as hell. I approve.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Arseenbacterie definitief afgeschoten

Dit toont ook vooral de beperkingen van wat ik "bouwdooschemie" noem. Ja, arseen en fosfor kunnen evenveel bindingen aangaan van gelijkaardige types, maar dat betekent niet dat die hetzelfde zijn. Denk hierbij vooral aan de sterkte van de P-O of As-O binding: de P-O binding is cruciaal gezien deze de ruggengraat van DNA/RNA vormt en ook instaat voor energietransport (ATP). De As-O binding is een pak zwakker dus je kan niet verwachten dat je As gewoon als "drop-in replacement" voor P kan gebruiken. De natuur kan tot verrassende dingen leiden, maar dan moet een groot deel van de biochemie zoals we ze zien in levende wezens ook veranderen.
This is weird as hell. I approve.

Gebruikersavatar
Berichten: 134

Re: Arseenbacterie definitief afgeschoten

Hetzelfde verhaaltje gaat op voor alle theorieën over het gebruik van silicium i.p.v. koolstof. Dat is chemisch ook allemaal in orde, ware het niet dat we dan zand moesten uitademen. Ach, de mooie scheidingslijn tussen theorie en praktijk zullen we dan maar zeggen :)
"Success has been, and continues to be, defined as getting up one more time than you've been knocked down."

- Gary Raser, LIMU

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Arseenbacterie definitief afgeschoten

Nu is de overgang van rij 2 naar rij 3 wel iets meer dramatisch dan van rij 3 naar rij 4. Seleen wordt bijvoorbeeld wel ingebouwd in biomoleculen in plaats van zwavel, maar zuurstof en zwavel zijn niet zomaar inwisselbaar.
This is weird as hell. I approve.

Reageer