Springen naar inhoud

- - - - -

Vis navigeert met magnetische cellen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 juli 2012 - 12:14

Regenboogforellen hebben in hun neus magnetische cellen die mogelijk als een soort GPS werken. De plek waar ze hun eitjes leggen vinden ze vermoedelijk met deze cellen.

Regenboogforellen keren terug naar hun geboorteplek in de rivier om hun eitjes in te graven. Hoe de forellen de lange weg van zee naar de rivier vinden, is een groot raadsel. Onderzoekers aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München hebben in regenboogforellen cellen gevonden die reageren op het magnetisch veld van de aarde. Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat de forellen de cellen gebruiken als kompas.

Geofysicus Micheal Winklhofer en zijn collega’s schrijven in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences dat ze cellen met magnetiet in de neus van de forel hebben gevonden. Magnetiet bestaat uit kleine deeltjes ijzeroxide die magnetisch zijn. De deeltjes zitten bij elkaar op één plek in de celmembraan. Winklhofer ontdekte dat wanneer een roterend magneetveld in de buurt van het magnetiet komt de cellen in de richting van het veld werden getrokken. Ook wanneer de onderzoekers zwakkere magneetvelden gebruikten of de velden enigszins aanpasten, reageerden de cellen op deze manier.

Lees verder

Zoals te zien op nwtonline

Publicatie:
Eder, S. H. K. et al. Proc. Natl. Acad. Sci. 2012, DOI: 10.1073/pnas.1205653109
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Doffer

  Doffer


 • >100 berichten
 • 234 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 juli 2012 - 14:05

Deze cellen zijn ook bij postduiven gevonden (in de snavel). Echter bleek recent dat er geen zenuwen verbonden zijn aan deze cellen.

#3

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6246 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 14 juli 2012 - 15:29

Hun filmpje van weefsel dat reageert op roterend magnetisch veld kan je HIER vinden.

Maar wat ik mij afvraag; Stel dat bij deze forellen die cellen werkelijk benut worden om het magnetisch veld te detecteren, dan is dat toch nog maar een deel van de oplossing? Ze weten dan mogelijk het noorden te vinden, maar dat is ruim onvoldoende om de weg terug te vinden. Zouden ze door de sterkte van het veld of de richting van de veldlijnen te meten ongeveer weten op welke breedtegraad ze zijn? Ook dan zijn ze er nog niet, de lengtegraad zullen ze dan ook ergens van af moeten leiden.

Zouden ze mogelijk, net als sommige mieren, ook iets als een pedometer hebben om de afgelegde weg te meten? Samen met de stand van de zon en een kompas zou het dan moeten kunnen. Er zit dan wel een wonderbaarlijk navigatieinstrument in die 'domme' vissekoppen.
Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures