Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuw lichtste materiaal ooit gemaakt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 juli 2012 - 20:58

Duitse onderzoekers hebben het lichtste materiaal ter wereld ontwikkeld. Per kubieke centimeter weegt het materiaal slechts 0,2 milligram. Het materiaal heeft de toepasselijke naam ‘Aerographite‘ gekregen.

Dat is te lezen in het blad Advanced Materials. Het materiaal is opgebouwd uit microbuisjes koolstof en is pikzwart, blijft stabiel, geleidt elektriciteit en is ook nog eens buigzaam. Maar het meest bijzondere is toch wel het gewicht. “Ons werk zorgt voor grote discussie in de wetenschappelijke gemeenschap,” vertelt onderzoeker Matthias Mecklenburg. “Aerographite weegt vier keer minder dan de wereldrecordhouder." De vorige recordhouder is nog niet zo heel oud. Het materiaal (met een gewicht van 0,9 milligram per kubieke centimeter) werd in november 2011 aangekondigd en bestond ook een een buisjesnetwerk, maar dan in nikkel.

2012-212-4.png
Zinkoxide-structuur die de basis vormt van de structuur van het nieuwe materiaal.

Het materiaal werd gesynthetiseerd door eerst uit te gaan van zinkoxide-netwerk, waarvan de structuur kan worden gecontroleerd. Dit netwerk vormt dan het templaat waarop het koolstof middel chemische dampafzetting kan worden afgezet.

Lees verder

Zoals te zien op Scientas

Referenties:
Persbericht Universiteit Kiel
Mecklenburg, M. et al. Adv. Mater. 2012, 24, 3486, DOI: 10.1002/adma.201200491
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures