Springen naar inhoud

- - - - -

Nanokristallen ‘oogsten’ infrarood licht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 juli 2012 - 11:41

Nanokristallen ‘oogsten’ infrarood licht


Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting FOM hebben een methode ontwikkeld om energie uit infrarood licht te oogsten.
De methode is anders dan die van de MIT-onderzoekers, die nabij-infrarood licht wisten om te zetten in elektrische energie met behulp van fotovoltaïsche cellen van koolstof. De methode van de RUG en FOM berust op het gebruik van speciale moleculen die dienst doen als ‘lichtantennes’ om zo fotonen van infrarood licht op te vangen. Deze zwakke fotonen geven zij vervolgens door aan de nanodeeltjes waarop zij vast zitten. De nanodeeltjes maken vervolgens van twee zwakke fotonen één sterk, energierijk foton. Dit proces heet upconversie.

De wetenschappers van de in Groningen gevestigde FOM-focusgroep ‘Next generation organic photovoltaics’ koppelden samen met hun RUG-collega’s organische moleculen aan anorganische om zo het lichtoogstende materiaal te maken. De anorganische moleculen, nanokristallen van lanthaniden zijn in staat om upconversie te bewerkstelligen, maar zij absorberen zelf erg weinig infrarode fotonen. De organische moleculen, de ‘antennes’, kunnen dit echter wel en geven de geoogste infraroodfotonen af aan de nanokristallen, die er dus energierijke fotonen van maken. Deze fotonen hebben, in tegenstelling tot de zwakke infraroodfotonen, wel voldoende energie om een elektron vrij te maken in zonnecellen. De tussenstap maakt het dus mogelijk om infrarood licht om te zetten in elektriciteit. Hiermee kan een omvangrijke bron van energie worden aangeboord, omdat circa de helft van alle zonne-energie die de aarde bereikt, infrarood licht is, zo stelt de RUG.

...

Lees verder: http://www.technisch...ht.276231.lynkx

Bron: Technisch Weekblad

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures