Springen naar inhoud

- - - - -

Grijzen haren goed teken voor wilde zwijnen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 juli 2012 - 13:32

De meeste mensen doen er alles aan om ze te bedekken: grijze haren. Maar voor wilde zwijnen ligt de situatie heel anders: in hun geval zijn grijze haren juist een heel goed teken, zo meldt het blad Physiological and Biochemical Zoology.

Zwijnen met roodachtig haar, hadden meer last van oxidatieve stress. Hier is sprake van wanneer er beschadigingen aan cellen of DNA optreden doordat schadelijke stoffen zich opeenstapelen. Zwijnen met grijze haren waren juist een stuk fitter en hadden minder last van oxidatieve stress.

Het meeste pigment in de huid en haren van een dier wordt geproduceerd door chemicaliën die we melanine noemen. Deze chemicaliën zijn er in twee varianten: eumelanine (produceert grijze, donkere haren) en feomelanine (produceert roodbruine kleuren). Bij de productie van laatstgenoemd pigment wordt glutathion (GSH) verbruikt. En dat is een belangrijke antioxidant: een stofje dat schadelijke stoffen die leiden tot oxidatieve stress uit ons lichaam haalt.

Lees hier verder...

Bron: Scientias
Wetenschappelijk artikel: Physiological and Biochemical Zoology.

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures