Reinigen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

Reinigen

Beste mensen,

Om rvs te ontvetten en te ontdoen van stiftstrepen

Wat zou daar het gezondste en goedkoopste middel voor zijn?

(behalve Thinner/Terpentine/white spirit/wasbenzine)

Zou spiritus een goed middel zijn of is er nog iets beters?

Heeft iemand een idee?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: Reinigen

Waarom moet het goedkoop zijn? Gaat het hier om enorme hoeveelheden?

Geen enkel oplosmiddel is "gezond" als je het lange tijd inademt of op je huid krijgt, maar daar kun je maatregelen tegen nemen. Hou ook rekening met brandgevaar.

Het gezondst en veiligst is natuurlijk gewoon water en zeep, maar dat werkt gewoonlijk ook het minst. Overweeg ook HG vetweg of eventueel een (zacht) schuurmiddel zoals Cif.

Mogelijk dat ammonia in water een flink deel van het vet kan verwijderen, waarna je de rest met een oplosmiddel doet.

Er zijn tig oplosmiddelen die te overwegen zijn, maar zonder kennis van jouw soort vet (mineraal of plantaardig of ....?) en soort stiftstrepen valt daar geen keuze uit te maken.

Welk oplosmiddel het best werkt voor jouw soort vet is vooral een kwestie van uitproberen. Je zou ook kerosine (lampenolie) kunnen proberen, dat is minder vluchtig dan terpentine en dus iets minder ongezond. Of wellicht werkt voor jouw vet autobenzine beter omdat dat aromaten (zoals tolueen) bevat. Maar dat maakt het tegelijk veel ongezonder, en bovendien is autobenzine duur.

Welk oplosmiddel het best werkt voor jouw soort stiftstrepen is ook een kwestie van uitproberen. Als je weet wat het oplosmiddel in de stiften was dan is dat je beste keus. Anders is spiritus, of een zwaardere alcohol (propanol, butanol), of aceton, of MEK (methyl-ethyl-keton) of MIBK (methyl-isobutyl-keton) een mogelijkheid.
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer