Grafeen kan gaten in zijn structuur repareren

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Grafeen kan gaten in zijn structuur repareren

Wetenschappers aan de Universiteit van Manchester en de SuperSTEM-faculteit van het STFC's Daresbury Laboratory hebben ontdekt dat grafeen een spontaan proces ondergaat waarin defecten en gaten in de structuur worden geheeld.


Grafeen is een materiaal dat bestaat uit een koolstofstructuur met de dikte van slechts één atoom en heeft een brede waaier veelbelovende eigenschappen, waaronder een buitengewone elektrische geleidbaarheid. De isolatie van het materiaal door André Geim en Konstantin Novoselov werd in 2010 beloond met de Nobelprijs voor Natuurkunde.


Novoselov en zijn team bestudeerden recent de structuur van grafeen met behulp van scanning transmission electron microscopy (STEM), een techniek waarmee individuele atomen in de structuur in beeld kunnen worden gebracht. Ze hadden al aangetoond dat kleine hoeveelheden (onzuiverheden) metaal konden zorgen voor gaten in de grafeenstructuur, wat een negatieve impact kan hebben op toekomstige toepassingen van het materiaal. Immers hebben deze gaten een enorm effect op de elektronische eigenschappen van het grafeen.

grafeen-gat.gif
grafeen-gat.gif (99.16 KiB) 192 keer bekeken
Een gat in de grafeenstructuur (afbeelding) kan zichzelf herstellen (bron: onderstaande publicatie)


Latere metingen toonden echter verrassend dat een aantal van de aldus gevormde gaten zichzelf begonnen te herstellen door naburige losse koolstofatomen in de structuur te integreren. Dit is een hoopvol resultaat, gezien dit toekomstige apparaten op basis van grafeen een pak robuuster en flexibeler kan maken. Of zoals Quentin Ramasse, de Scientific Director van SuperSTEM, zei:


This was a very exciting and unexpected result. The fact that graphene can heal itself under the right conditions may be the difference between a working device and a proof of concept without any real application. We may now have a way of not only drilling through graphene in a controlled fashion to sculpt it at the atomic level, but also to grow it back in new shapes. This adds a lot of flexibility to our nanotechnology toolbox and could pave the way to future technological applications.

Naar een artikel op Science Daily


Publicatie:

Zan, R. et al. Nano Lett. 2012, DOI: 10.1021/nl300985q
This is weird as hell. I approve.

Reageer