Springen naar inhoud

- - - - -

Heldere sterren staan niet alleen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 augustus 2012 - 15:33

De helderste sterren in het heelal zijn vaker een dubbelster dan een enkele ster. Dubbelstersystemen hebben mogelijk ook aan de wieg gestaan van vele sterren in het heelal.

De helderste, en ook de grootste, sterren in het heelal hebben vaak nog een ster naast zich. De sterrenkundige Hugues Sana en zijn team van het Sterrenkundig Instituut ‘Anton Pannenkoek’ in Amsterdam, hebben deze grote sterren onderzocht. Zij ontdekten dat 71 procent van deze grote sterren een dubbelstersysteem zijn.

De dubbelstersystemen van de grote sterren veranderen het idee over stervorming. Tot nu toe werd gedacht dat alleen enkelvoudig sterren aan de wieg van nieuwe sterren stonden. Wanneer een grote ster explodeert, een zogeheten supernova-explosie, stoot hij de zware metalen uit waaruit nieuwe sterren kunnen ontstaan. Nu blijkt dat grote sterren vaker een dubbelstersysteem zijn, concludeerden de onderzoekers dat sterren veel vaker ontstaan uit zo’n dubbelstersysteem.

Lees verder

Zoals te zien op nwtonline

Publicaties:
Persbericht UvA
Sana, H. et al. Science 2012, 337, 444, DOI: 10.1126/science.1223344
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures