Springen naar inhoud

- - - - -

De Perse´den komen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Michel Uphoff

    Michel Uphoff


  • >5k berichten
  • 6393 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 augustus 2012 - 16:27

Vannacht tussen 24 en 4 uur is het een uitgelezen moment om buiten te gaan kijken naar 'vallende sterren'. Met wat geluk is het onbewolkt, en de Maan stoort niet al te veel.

Natuurlijk valt er geen enkele ster (maar wensen doen blijft toegestaan).

De lichte strepen hoog in de lucht worden veroorzaakt door stofjes en kleine steentjes (meteorieten) die met zeer grote snelheid vanuit het zonnestelsel de atmosfeer in schieten en daar verbranden. Daarbij wordt de lucht geïoniseerd en de baan van het vallend stukje gruis wordt zichtbaar als een oplichtende streep (die streep heet een meteoor)

De Perseïden vormen de bekendste meterorietenregen, die ieder jaar rond 12 augustus te zien valt. De oorzaak van deze regelmaat is eenvoudig: Rond 12 augustus kruist de Aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle. Deze komeet heeft nogal wat gruis losgelaten dat in de loop der eeuwen zich in een lange ellips rond de zon heeft verspreid.

Kijk naar het noordoosten, daar zie je het bekende sterrenbeeld Cassiopeïa in de vorm van een hoofdletter W. Linksonder Cassiopeïa is de 'radiant' het punt aan de hemel waarvanuit de Perseïden lijken te komen. Met wat geluk kan je in een donkere omgeving wel iedere minuut een meteoor zien.

perseidenradiant.jpg

Meer info: DeKoepel

Veranderd door Michel Uphoff, 11 augustus 2012 - 16:27

Motus inter corpora relativus tantum est.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures