Nuclaire energie

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 2

Nuclaire energie

Ik ben net terug van een klimaat-bijeenkomst in Duitsland en zou graag iets checken.

Wij kwamen daar uit dat nucleaire synthese het beste middel is om aan energie te komen. Het zou geen gevaar inhouden met nucleaire straling/afval.

Is dit zo?

Het enige wat hij vertelde was iets met 2 keer OH vormt O He.

De opbrengst zou ook veel beter zijn dan de methode dat we nu gebruiken.

Kan iemand mij verder helpen of weet iemand hoe deze techniek in elkaar zit?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Nuclaire energie

In principe is kernfusie inderdaad zonder radioactiefafval, eenvoudig te stoppen en het levert veel meer op dan de gevaarlijke splitsing. De brandstof kan in theorie van alles zijn, maar waterstof(isotopen) zijn het meest voor de hand liggend. Maar de voorwaarden voor fusie zijn zó extreem dat het nog lang zal duren voor wij daarvoor een commercieel bruikbare oplossing hebben. Grootste probleem is hoe houd je een stof die miljoenen graden heet is en onder een fabelachtige druk staat bij elkaar. De enige oplossing die wij kunnen verzinnen is een extreem sterk magnetisch veld, een soort fles van extreem krachtige veldlijnen waarbinnen de fuserende stof bij elkaar gehouden wordt.

De Zon is ons beste voorbeeld, daar worden onder extreme druk en temperatuur waterstofatomen omgezet in helium. Aangezien een heliumatoom net iets minder weegt dan twee watersoftatomen, wordt het verschil in massa omgezet in pure energie (volgens E=MC2).

Lees een wat door over Iter en fusie-energie

Berichten: 2

Re: Nuclaire energie

Hartelijk dank voor de info!

Reageer