Springen naar inhoud

- - - - -

Eiwit heeft geen water nodig


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 augustus 2012 - 13:00

Onmisbaarheid van watermoleculen enigszins overschat

Er bestaat minstens één eiwit dat normaal lijkt te functioneren in een 100% watervrije omgeving. Kennelijk zijn watermoleculen net iets minder essentieel dan de moleculaire biologie tot nu toe aannam, zo valt op te maken uit een publicatie in het Journal of the American Chemical Society.

Geplaatste afbeelding
Myoglobine (bron: onderstaande publicatie)

Het eiwit in kwestie heet myoglobine, en dient voor het transport van zuurstof naar de spieren. Normaal gesproken functioneert het in een waterige omgeving, maar onderzoekers van het Institut de Biologie Structurale in Grenoble (Frankrijk) slaagden er in om dat water te vervangen door een synthetisch polymeer.

De eiwitmassa veranderde hierdoor in een soort dikke stroop. Maar metingen met neutronenverstrooiing toonden aan dat de eiwitmoleculen net zo beweeglijk bleven als wanneer ze gewoon in water zweefden. Ook het patroon van die bewegingen bleef gelijkaardig. En de eiwitten waren gewoon in staat om zuurstof te binden.

Lees verder

Naar C2W

Publicatie:
Gallat, F.-X. et al. J. Am. Chem. Soc. 2012, DOI: 10.1021/ja303894g
Persbericht
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures