Springen naar inhoud

- - - - -

Uitleg voor malariaresistentie door sikkelcelanemie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2012 - 16:46

Amerikaanse onderzoekers denken eindelijk te weten waarom sikkelcelanemie en malaria moeilijk samen gaan. Het ligt aan het microRNA, schrijft Jen-Tsan Chi (Duke University Medical Center) in het tijdschrift Cell Host & Microbe.

Geplaatste afbeelding
Een sikkelcel (bron: C2W)

Die sikkelcelanemie is het gevolg van een genetische afwijking die vooral in Afrika beneden de Sahara voorkomt. De rode bloedcellen raken er door misvormd en functioneren verre van optimaal. Dat de aandoening toch zo wijdverspreid is in bepaalde regio's is omdat dragers van de ziekte minder last hebben van malaria, waardoor de mutatie hiervoor verantwoordelijk de natuurlijke selectie kon overleven. Alleen wist tot nu toe niemand wat nu precies het verband tussen sikkelcellen en malaria was.

Chi en collega’s hebben nu het microRNA-gehalte van gezonde rode bloedcellen (erythrocyten) en sikkelcellen vergeleken. Die microRNA’s zijn korte RNA-fragmenten, denk aan 20 tot 25 nucleotiden, die de expressie van genen regelen. Ze ontstaan wanneer zogeheten ‘junk-DNA’ wordt afgelezen, dat geen deel uitmaakt van een gen. Het blijkt dat sikkelcellen veel grotere hoeveelheden bevatten van twee microRNA’s, genaamd miR-451 en Let-7i. En uitgerekend deze fragmenten blijken de malariaparasiet te kunnen binnendringen, waarna ze de genetische expressie van die parasiet dusdanig in de war sturen dat diens voortplanting sterk wordt afgeremd. Het maakt een factor 2 tot 3 uit, heeft Chi kunnen vaststellen door deze microRNA’s selectief te blokkeren.

Lees verder

Zoals te zien op C2W

Publicatie:
LaMonte, G. et al. Cell Host & Microobe 2012, 12, 187-199, DOI: 10.1016/j.chom.2012.06.007
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures