Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Eiwitten tellen onder de microscoop


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 augustus 2012 - 15:04

Ultragevoelige microscopietechniek werpt nieuw licht op samenstelling eiwitclusters

Geplaatste afbeelding
De techniek haalde de cover van Angewandte Chemie

Onderzoekers van de Universiteit Twente, ontwikkelden een ultragevoelige microscopie techniek die de samenstelling van grote eiwitclusters tot op het niveau van één enkel eiwit kan ontrafelen. Het onderzoeksteam heeft deze methode toegepast op eiwitclusters (oligomeren) van het neuronale eiwit alpha-synucleïne. Van deze alpha-synucleïneoligomeren wordt verondersteld dat ze een cruciale rol spelen in de ziekte van Parkinson.

Inzicht in de samenstelling van oligomeren (ofwel het aantal monomere eiwitten dat een oligomeer vormt) draagt bij aan een beter begrip van neurodegeneratieve ziektes, zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Huntington. De ontwikkelde methode kan niet alleen worden toegepast op oligomeren, maar kan ook gebruikt worden om de samenstelling van andere grote eiwitclusters te bepalen.

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe variant van fluorescentiemicroscopie die gebruik maakt van het sub-stoichiometrisch labelen van de monomere eiwitten met lichtgevende moleculen (fluoroforen). Bij sub-stoichiometrisch labelen bind je niet aan elk monomere eiwit een fluorofoor, maar slechts aan een fractie. Vervolgens worden de gelabelde monomeren gemengd met de niet-gelabelde, waarna deze samen oligomeren vormen. Door de lichtgevende fluoroforen konden de oligomeren met behulp van extreem gevoelige microscopietechnieken zichtbaar gemaakt worden.

Geplaatste afbeelding
Schematische voorstelling van de procedure (bron: Universiteit Twente)

Het voordeel van het sub-stoichiometrisch labelen is dat je effectief de afzonderlijke gelabelde monomeren kan waarnemen - als je alle monomeren zou labelen zijn ze niet meer individueel te onderscheiden waardoor het niet meer mogelijk is om ze te tellen. Het tellen gebeurt met fotobleken, waarbij je met een overdosis licht de fluoroforen een voor een laat uitdoven. Uit het gemiddeld aantal fluoroforen in een cluster kon statistisch worden afgeleid hoeveel monomeren in totaal aanwezig zijn in zo'n cluster. Het inzicht was dat dit specifieke type oligomeer steeds bestaat uit 31 monomere eiwitten.

Naar een persbericht van de Universiteit Twente

Publicatie:
Zijlstra, N. et al. Molecular Composition of Sub-stoichiometrically Labeled α-Synuclein Oligomers Determined by Single-Molecule Photobleaching Angew. Chem. Int. Ed. 2012, DOI: 10.1002/anie.201200813

Veranderd door Typhoner, 17 augustus 2012 - 15:21
typo

This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures