Springen naar inhoud

- - - - -

Genetische sporen van onbekende mensachtige in Afrika


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 augustus 2012 - 09:01

Genetisch onderzoek bij vijftien jager-verzamelaars uit Afrika levert drie verrassende bevindingen op. Zo zijn er aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een onbekende mensachtige. Die moet tussen 20.000 en 80.000 jaar geleden samen met de voorouders van de moderne mens in Afrika hebben geleefd. Ook zijn er genen gevonden die er mede verantwoordelijk voor zijn dat Pygmeeën klein blijven, plus genetische aanwijzingen voor de aanpassing van de jager-verzamelaars aan lokale omstandigheden.

De onderzoekers brachten het genoom in kaart van drie geïsoleerd levende groepen in Afrika, die nog als jager-verzamelaar leven. Ze brachten in totaal 13,4 miljoen genetische varianten in kaart, waarvan er vijf miljoen nog nooit eerder zijn gevonden in andere populaties.

Al eerder is gevonden dat mensen in Europa en Azië DNA in zich hebben van andere mensachtigen; nu lijkt dat bij Afrikaanse populaties ook zo te zijn. Een deel van het onbekende DNA schrijven de onderzoekers toe aan een nieuwe, nog onbekende soort. Deze moet naast de voorouders van de moderne mens hebben geleefd, die zo'n 200.000 jaar geleden in Afrika ontstond. Getuige de genetische sporen moet er ook seksueel contact zijn geweest. De onderzoekers berekenden dat dit tussen 20.000 en 80.000 jaar geleden moet zijn gebeurd. Waarschijnlijk gaat het hier om een 'neefje' van de Neanderthaler. Het DNA van de Neanderthaler is echter net iets anders. Voor het bestaan van de nieuwe soort zijn nu genetische sporen gevonden maar (nog) geen bijbehorende fossiele bewijzen.

Bij Pygmeeën vonden de onderzoekers een variant op het gen dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de hypofyse, een klein hersengebied gerelateerd aan hormonen en groei. Hier kan de oorzaak liggen voor hun geringe lengte en de vroege leeftijd waarop Pygmeeën kinderen krijgen.

Tenslotte zagen de onderzoekers genetische aanwijzingen voor de aanpassing van de jager-verzamelaars aan lokale omstandigheden. Hoewel de drie groepen op dezelfde wijze leven, blijken ze genetisch zeer van elkaar te verschillen. De verschillen vonden de onderzoekers in genetische aanpassingen op het gebied van het immuunsysteem, reuk en smaak. Die variaties zorgen ervoor dat de groepen aangepast zijn aan de lokale omstandigheden zoals plaatselijke ziektes en het voedselaanbod dat per gebied verschillend kan zijn.

Afrikaanse jager-verzamelaars
De vijftien onderzochte jager-verzamelaars zijn vijf Pygmeeën uit Kameroen, vijf Hadza en vijf Sandawe, beide groepen uit Tanzania die een kliktaal spreken. Het is al langer bekend dat deze groepen in genetische zin dicht bij de eerste mensen staan, waar alle moderne mensen van afstammen.


Geplaatste afbeelding

Genomic Variation in African Hunter-Gatherers and Other Global Populations(A) Hunter-gatherer populations sequenced in our study (five males per population). HapMap abbreviations of publicly available genomes are also listed.(B and C) Numbers indicate how many variants belong to each subset of populations.(D and E) Principal component analysis of 68 high-coverage genomes. Pygmy genomes are indicated by green, Hadza by blue, Sandawe by red, and non-hunter-gatherer by gray circles.(F) Neighbor joining tree based on pairwise identity-by-state matrix distances using high-coverage whole-genome sequences from 68 individualsWetenschappelijke publicatie:
Joseph Lachance, et al.: Evolutionary History and Adaptation from High-Coverage Whole-Genome Sequences of Diverse African Hunter-Gatherers

Bron:
NWO
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures