Springen naar inhoud

- - - - -

Onderzoek nanopartikels van carbon black levert verontrustende resultaten op


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 augustus 2012 - 13:21

Onderzoek nanopartikels van carbon black levert verontrustende resultaten op


Nanopartikels van carbon black (koolzwart) veroorzaken bij muizen ontstekingen en DNA-beschadiging al één 'werkdag'.

Deense onderzoekers stelden ontstekingen en DNA-beschadiging in de longen en de lever van muizen vast nadat ze het equivalent van 1, 3 en 9 werkdagen (8 uur per dag) waren blootgesteld aan nanopartikels van carbon black. Hierbij werd de huidige grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling in acht genomen. Die is in Denemarken 3,5 mg/m3.

Er werden na één 'werkdag' zware ontstekingen in de longen, en DNA-beschadiging in de long- en levercellen vastgesteld. Deze gevolgen waren nog aanwezig bij dieren die 28 dagen na het einde van de blootstelling werden onderzocht.

De onderzoekers suggereren dat deze verschijnselen ook de ontwikkeling van kanker zouden kunnen bevorderen. In de veronderstelling dat deze resultaten transponeerbaar zijn naar de mens, zouden ze steun bieden voor het argument dat de blootstelling aan nanopartikels van een stof afzonderlijk moet worden gereglementeerd. Deze nanopartikels hebben immers andere kenmerken en dus een andere invloed op de gezondheid. Nanopartikels van carbon black worden vrij veel gebruikt in de industrie, onder meer in drukinkt.

...

Lees verder: http://www.arbo-onli...rt.248182.lynkx

Bron: VNCI

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures