Springen naar inhoud

- - - - -

Waarom een tumor zo hard kan groeien


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 augustus 2012 - 08:24

Waarom een tumor zo hard kan groeien

Geplaatste afbeelding

Sabotage van essentieel enzym bezorgt kankercel beslissend voordeel

Tumoren kunnen zo snel groeien doordat ze een enzym blokkeren dat essentieel is voor een bepaalde metabole route. Voedingsstoffen kiezen daardoor een andere route waar de tumor meer aan heeft. Ingrijpen in dit proces zou wel eens een prima therapie kunnen zijn tegen een groot aantal vormen van kanker, zo valt op te maken uit een publicatie in Science die wel eens een belangrijke oncologische doorbraak zou kunnen blijken.

Dat blokkeerproces heet glycosylering, of meer precies O-GlcNAcylering omdat zuurstofgekoppeld bèta-N-acetylglucosamine (O-GlcNAc) het verantwoordelijke moleculaire gereedschap is. Dat dit molecuul in elk bekend kankerceltype in verhoogde mate aanwezig is, is al sinds de jaren 80 bekend. Maar wat het precies blokkeert, was een stuk minder duidelijk.


Caltech-onderzoeker Linda Hsieh-Wilson en haar collega’s hebben nu één zo’n glycosylering duidelijk in beeld, dankzij een combinatie van enzymlabelingstechnieken en computersimulaties. Het geblokkeerde eiwit heet fosfofructokinase 1, afgekort PFK1, en O-GlcNAc blokkeert het door zichzelf aan de serinebouwsteen op plek 529 in de eiwitketen te hechten.

Het proces lijkt te worden bevorderd door zuurstofgebrek, en het is dus niet zo’n wonder dat het vooral in tumoren optreedt die vrijwel altijd een gebrek aan bloedvaten hebben.

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures