Springen naar inhoud

- - - - -

Half uurtje sporten effectiever dan een uurtje sporten?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 augustus 2012 - 08:28

Half uurtje sporten effectiever dan een uurtje sporten?
Geplaatste afbeelding
Stel: twee mensen trainen elke dag. De één een uurtje. De ander een half uurtje. Wie verliest er dan meer gewicht en lichaamsmassa? Het antwoord is verrassend, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers verzamelden zestig zware (maar wel gezonde) Deense mannen. De proefpersonen wilden fitter worden. Daarom gingen ze dagelijks trainen. De helft van de groep een uurtje. De andere helft een half uurtje. Na drie maanden maakten de onderzoekers de balans op. “De mannen die dagelijks dertig minuten sportten, verloren gemiddeld 3,6 kilo in drie maanden tijd, terwijl de mensen die een heel uur trainden slechts 2,7 kilo verloren,” vertelt onderzoeker Mads Rosenkilde.


Lichaamsmassa
De onderzoekers keken ook naar de lichaamsmassa van de mannen. Daarin zat vrijwel geen verschil. “De afname in lichaamsmassa bedroeg voor beide groepen ongeveer vier kilo.”


Calorieën
Ook blijkt uit het onderzoek dat de mannen die dertig minuten per dag trainden, meer calorieën verbrandden dan het trainingsprogramma dat de onderzoekers hadden opgesteld, van ze verlangde. “We zagen dat in plaats van een heel uur een half uur trainen niet zorgt voor extra verlies aan lichaamsgewicht of vet. De mannen die het meest trainden, verloren in verhouding met de energie die ze verbruikten door te rennen, fietsen of roeien te weinig. Dertig minuten geconcentreerd bewegen geeft net zulke goede resultaten.”

Maar hoe is dat te verklaren? Er zijn meerdere mogelijkheden. Wellicht is dertig minuten per dag trainen beter haalbaar, waardoor de proefpersonen na die dertig minuten nog zin en energie hadden om meer te bewegen. Bovendien is het aannemelijk dat mensen die een uur trainen meer eten om op krachten te blijven en daardoor ietsje minder gewicht verliezen.


Zoals te lezen op Scientias
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Erik Leppen

  Erik Leppen


 • >250 berichten
 • 371 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 augustus 2012 - 10:40

De titel is misleidend omdat het "effectiviteit" gelijk stelt aan "gewichtsverlies". Nu zie ik dat het onderzoek gaat over mannen met overgewicht die weinig bewegen, dus dan zou je dat kunnen zeggen, maar dan zeg ik: de titel overgeneraliseert.

Ik mag aannemen dat mensen die meer sporten meer spiermassa opbouwen, waardoor het energiegebruik in rust toeneemt. Dat is een ander soort "effectiviteit" (of in elk geval een ander effect). Bovendien zou door de toegenomen spiermassa er een gewichtverlies kunnen zijn ver na de training. Is die ook onderzocht?

Verder kan ik me prima vinden in de gedachte dat een milde training de dagelijkse activiteiten niet belemmert en een intensieve training wel, waardoor een milde training even goed werkt.

Veranderd door Erik Leppen, 25 augustus 2012 - 10:40


#3

physicalattraction

  physicalattraction


 • >1k berichten
 • 3252 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 september 2012 - 08:10

Ik vind het maar een onduidelijk artikel.

“De mannen die dagelijks dertig minuten sportten, verloren gemiddeld 3,6 kilo in drie maanden tijd, terwijl de mensen die een heel uur trainden slechts 2,7 kilo verloren,”

“De afname in lichaamsmassa bedroeg voor beide groepen ongeveer vier kilo.”

“We zagen dat in plaats van een heel uur een half uur trainen niet zorgt voor extra verlies aan lichaamsgewicht of vet.”

De eerste quote zegt dat mensen die een half uur trainen meer gewicht verliezen. De tweede quote zegt dat beide groepen evenveel gewicht verliezen. De derde quote zegt dat een half uur trainen niet zorgt voor meer gewichtsverlies. Het artikel is dus niet consistent met zichzelf.

#4

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9135 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 september 2012 - 10:18

Het artikel is wel consistent met zichzelf, alleen is de brabbel die Scientias daarvan maakt dat niet.

De afname van 4 kg heeft betrekking op de vetmassa. Die is in beide gevallen gelijk.

De laatste zin is vermoedelijk een onjuiste en kromme Nederlandse vertaling van een Engelstalige interpretatie van het gedane werk. Het moet zijn "een heel uur trainen in plaats van een half uur".

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures