Springen naar inhoud

Oefening gekoppelde genen en KF/RF • Log in om te kunnen reageren

#1

Grasshopper

  Grasshopper


 • >250 berichten
 • 416 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2012 - 15:19

Bij konijnen is bruine pels dominant over grijze pels end de aanleg om groot te worden domineert over die om klein te blijven. Deze factoren mendelen samen met een KF van 68%.

Welke nakomelingen mag men verwachten bij de kruising van een groot bruin mannetje, waarvan de moeder homozygoot grijs en groot was, en de vader klein was, met een klein grijs wijfje.

Nu snap ik deze oefening wel, op een belangrijk detail na: als men in de opgave zegt dat deze factoren een KF hebben van 68%, welke factoren bedoelen ze dan precies?

Bedoelen ze dan dat het gen voor een bruine pels steeds zal gekoppeld zijn aan dat voor een grote gestalte, of hoe moet ik dat zien?
"Their eyes had failed them, or they had failed their eyes, and so they were having their fingers pressed forcibly down on the fiery Braille alphabet of a dissolving economy."

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 augustus 2012 - 08:24

[mod]Iemand die hier een handje kan toesteken?[/mod]
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

avm_CF

  avm_CF


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2014 - 23:11

Beste,

Ik weet niet of dit natuurlijk nu nog veel helpt, aangezien het al een oud onderwerp is, maar misschien kan het wel helpen voor mensen die achteraf dit nog eens bekijken.

met KF wordt volgens mij koppelingsfase bedoeld wat zoveel wil zeggen als 'de dominante kenmerken zijn gekoppeld' (en zo dus ook de recessieve). Als er RF (repulsing fase of afstotingsfase) staat dan is er een dominant kenmerk met een recessief kenmerk gekoppeld.

Het feit dat deze gelijk is aan 68%, wil zeggen dat deze 68 cM van elkaar liggen op het chromosoom. De regel zegt dat hoe verder de allelen van elkaar liggen, hoe groter de kans op recombinanten (nakomelingen waarbij je dus een dominant en een recessief kenmerk gecombineerd ziet).

Recombinanten ontstaan door crossing-over tijdens de profase 1 van de meiose. Zonder crossing-over zouden gekoppelde genen altijd gekoppeld worden doorgegeven.

#4

Roosvd

  Roosvd


 • >100 berichten
 • 105 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 augustus 2014 - 13:43

Ik heb hier een uitgewerkte oefening van:

 

KF staat voor Koppelingsfrequentie= 68% dus de RF= recombinatiefrequentie= 32%= 32 cM (centiMorgan)

 

 

Bruin = A (want dominant)

Grijs= a (want recessief)

 

Groot= B 

klein= b

 

 

Om te weten welke genen gekoppeld zijn moet je kijken naar de ouders.

 

mannetje= Aa Bb zijn gameten= AB, ab, Ab, aB  (ik onderlijn deze twee want zij zijn ontstaan door recombinatie, zonder crossing over zouden deze twee gameten niet voorkomen!! Want AB en ab zijn gekoppelde genen)

vrouwtje= aa bb gameten= ab (Hier valt niets te onderlijnen want zelfs al zou er hier crossing-over gebeuren, er zouden geen nieuwe gameten ontstaan)

 

nu mendelen:

 

AaBb aabb  Aabb  aaBb 

34%   34%    16%   16%

 

Die 16% komt van 32cM/2

Veranderd door Roosvd, 19 augustus 2014 - 13:47Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures