Springen naar inhoud

Hulp bij keuze onderwerp Profielwerkstuk Natuurkunde • Log in om te kunnen reageren

#1

gderks

  gderks


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 augustus 2012 - 18:09

Hallo allemaal,

Wij (Geert en Wouter) zijn zesde-klassers van het VWO en wij mogen dit jaar ons Profielwerkstuk doen. Als vak waarvoor wij ons profielwerkstuk willen doen hebben wij beiden Natuurkunde gekozen.
We hebben inmiddels al 3 ideeën versleten maar beiden komen we toch iedere keer terug op ons idee omdat we het er toch niet helemaal over eens kunnen worden.

Onze ideeën tot nu toe:
 • We maken een hovercraft. Eerst maken we een model van piepschuim een een paar computer ventilatoren waarmee we berekeningen kunnen doen over de krachten die nodig zijn enzo. Daarna kunnen we een groter model bouwen.
 • We maken een set van een radio-ontvanger en een radio-zender die we afstemmen op dezelfde frequentie zodat ze draadloos audio-signalen kunnen overdragen.
 • We doen iets met duurzame energie (zonne-energie).

Het probleem is echter dat Wouter heel graag iets wil doen met duurzame energie, maar dan vooral de maatschappelijke aspecten daarvan. Hij zou het liefst ook een beetje economie in het profielwerkstuk willen verwerken.
Geert heeft er geen problemen mee om iets te doen met duurzame energie maar wil graag bezig zijn met een vernieuwende toepassing of verbetering.

We zoeken dus eigenlijk naar een onderwerp over duurzame energie waar de maatschappij iets aan heeft en wat ook vernieuwend en ontwerpgericht is.
Een idee hadden we al: Zonnepanelen die automatisch meekantelen met de stand van de zon. Hier waren we allebei echter niet zo enthousiast over...

Heeft er iemand een goed idee voor een onderwerp keuze voor ons profielwerkstuk?

Alvast heel erg bedankt,

Geert en Wouter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 28 augustus 2012 - 18:26

Je kan het in de techniek zo gek niet bedenken of er zitten wel maatschappelijke/economische aspecten aan. Maar als je iets met zijn tweeën doet kan je het nooit helemaal hebben zoals je het wil.

Stel dat je bijvoorbeeld iets specifieks met zonne-energie doet, waarom zou daar dan geen algemeen maatschappelijke en/of economische beschouwing bij kunnen over de haalbaarheid en/of wenselijkheid van de toepassing van zonne-energie op zich? Dan kan een ieder net dat type uitzoek- en onderzoekswerk doen dat hij wil.

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46338 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 28 augustus 2012 - 18:28

Het grote probleem met de huidige vormen van duurzame energie is zowel technisch als (sociaal) economisch.
Technisch omdat met molens en zonnecellen opgewekte energie vaak niet parallel loopt met de vraag. Er is dus een buffer nodig.
Een sociaal-economisch deel van de oplossing wordt dan: hoe krijgen we de bevolking zover dat ze bijvoorbeeld de wasmachines uit laten als het niet waait?
Technisch-economisch: hoe sla ik opgewekte energie betaalbaar op?
Sociaal-economisch: hoe voorkomen we dat over 30 jaar aleen rijken zich nog kunnen permitteren een lamp te laten branden 's avonds.

Lijkt me een geweldige combinatie in één PWS. Hier zitten héél veel kanten aan.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

gderks

  gderks


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 augustus 2012 - 19:03

Bedankt voor de reacties,

We zijn er inmiddels eigenlijk wel uit dat als we een onderwerp willen kiezen dat we allebei leuk vinden, dat we dan voor zonne-energie moeten kiezen.Ook hebben we nu door dat je bij bijna ieder onderwerp de economische en sociale kanten ervan in je werkstuk kunt verwerken.

Omdat Geert het wel leuk vind om iets te proberen te 'maken', komen we toch weer terug op het idee met de kantelbare zonnepanelen.

Wat vinden jullie van dit idee? Hebben jullie tips of dingen waarmee we zeker rekening moeten houden?

Of hebben jullie nog andere suggesties voor een 'product' wat te maken heeft met zonne-energie dat geschikt is voor ons profielwerkstuk?

#5

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46338 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 28 augustus 2012 - 20:17

Ik zou dan eens even nagaan of een kantelbaar zonnepaneel wel zo heel erg zinvol is in het kader van duurzaamheid.
Waarschijnlijk gaat wat (literatuur)onderzoek je leren dat het opbrengstverschil tussen een zonnevolgend paneel en een vast paneel op een goed gekozen plek onder een goed gekozen hoek niet zo dramatisch is als je intuïtief zou kunnen vermoeden. Bedenk ook dat je voor dat opbrengstverschil een duur besturingssysteem moet ontwerpen, want het moet bijvoorbeeld ook stormvast zijn en zo. Dat wordt dan een leuke economische uitzoeker rondom de wet van de afnemende meeropbrengst.

In een wiskundig kader gaat het interessant kunnen zijn om de zonnebaan te voorspellen en dat in sturende software te verwerken, of in een elektrotechnisch kader zou het interessant kunnen zijn om een systeem van door sensoren gestuurd kantel- en draaisysteem te ontwerpen. Maar doe eerst dat onderzoek eens, en denk erom, ook een onderzoek dat je eventueel doet besluiten iets niet te doen is een heel waardevol onderzoek en past dus zeker in dat PWS. Trouwens, een nette technisch-economische onderbouwde verhandeling waarin je aantoont dat zonnevolgende panelen NIET interessant zijn (als dat uit je onderzoek zou blijken) is wetenschappelijk absoluut waardevol.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

gderks

  gderks


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 september 2012 - 16:31

Hallo allemaal,

Heel erg bedankt voor jullie tips en adviezen!
Ons onderwerp staat nu dus vast en wordt het draai- en kantelbare zonnepaneel.

Indien jullie erin geïnteresseerd zijn, is ons logboek te lezen op http://pwsna2012.wordpress.com/.

Met vriendelijke groet,

Geert en Wouter


Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures