Springen naar inhoud

- - - - -

Interieur restaurant be´nvloedt eetlust


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 augustus 2012 - 09:16

Uw zin in eten kan worden veranderd door de muziek en verlichting in het restaurant. Het eten wordt lekkerder maar de calorie-inname daalt, zo blijkt uit een studie.

Onderzoekers aan de Cornell University en het Georgia Institute of Technology pasten het interieur van een fastfoodrestaurant aan, waarbij de verlichting werd gedimd ten opzichte van normaal. Dit, en zachtere muziek op de achtergrond, leidde ertoe dat proefpersonen gemiddeld 175 calorieën minder innamen maar het eten wel als lekkerder ervoeren. De interieurwijziging had echter geen invloed op wat de klanten bestelden om te eten, maar de calorie-inname daalde met wel 18 %.

Deze studie ontkracht het populaire idee dat een aangenamere omgeving met zachte muziek en verlichting er juist voor zorgt dat mensen meer eten bestellen en er ook meer van eten. Een mogelijke verklaring ligt in de verhoogde appreciatie van het voedsel: proefpersonen zijn over het algemeen meer en sneller tevreden en zullen dus ook snel voldaan zijn.

Deze bevinding opent perspectieven in de bestrijding van obesitas: eenvoudige aanpassingen aan restaurants kunnen zorgen voor gezondere én meer tevreden klanten.

Naar ScienceDaily

Publicatie:
Wansink, B., van Ittersum, K. Psychological Reports 2012, 111, 228-232, DOI: 10.2466/01.PR0.111.4.228-232
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Erik Leppen

  Erik Leppen


 • >250 berichten
 • 371 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 september 2012 - 13:25

Het is jammer dat ze twee variabelen tegelijk hebben aangepast. Welke van de twee - verlichting of muziek - is nu in welke mate bepalend?

#3

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 september 2012 - 15:20

interessant punt dat je aanhaalt, was inderdaad wel goed geweest om losse factoren te bestuderen. Het is natuurlijk wel zo dat hun onderzoek zich eerder toespitste op "aangename" versus "onaangename" omgevingen. Vaak werd gedacht dat mensen meer eten in een aangename omgeving, omdat ze daar langer blijven zitten. Belichting en muziek zijn dan hulpmiddeltjes om de omgeving minder of meer aangenaam te maken.
This is weird as hell. I approve.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures