Volledig genoom van oude Denisova-mens geeft geheimen prijs

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.146

Volledig genoom van oude Denisova-mens geeft geheimen prijs

Volledig genoom van oude Denisova-mens geeft geheimen prijs


Wetenschappers hebben het volledige genoom van de Denisova-mens in kaart gebracht en geanalyseerd. En het genoom kan ons veel vertellen over de overeenkomsten en verschillen tussen onszelf en de oude mensachtige die nauw aan ons en de Neanderthaler verwant is.


In 2010 vonden onderzoekers in Siberië een vingerkootje terug. Het vingerkootje (hierboven ziet u een replica) bleek nog wat DNA te bevatten en op basis van dat DNA konden de onderzoekers vaststellen dat het ooit aan een jong meisje had toebehoord. Dat meisje behoorde weer tot een groep oude mensachtigen die voor die tijd onbekend was: de Homo denisova.


Vergelijken

Wetenschappers hebben hun onderzoek naar het vingerkootje en het DNA dat erin werd aangetroffen nu naar een hoger plan getild. Ze brachten het gehele genoom van het meisje in kaart en vergeleken het vervolgens met het genoom van Neanderthalers en elf moderne mensen, zo meldt het blad Science.


...


Overeenkomsten

De onderzoekers vergeleken het genoom van het meisje met het genoom van elf moderne mensen wereldwijd. Hun resultaten onderschrijven eerder onderzoek: namelijk dat moderne mensen op de eilanden in het zuidoosten van Azië genen delen met de H. denisova. De mensen in het oosten van Azië en zuiden van Amerika hebben weer ietsje meer genen gemeen met de Neanderthaler dan bijvoorbeeld mensen in Europa.


...


Lees hier het volledige artikel.

Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.

I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Reageer