Springen naar inhoud

- - - - -

Geheugenvorming flexibeler dan gedacht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 september 2012 - 09:35

Er is hoop voor mensen die zich dom voelen: als de beloning groot genoeg is, gaat je geheugen beter werken. Tenminste: zo werkt dat bij kleine insecten, toonden onderzoekers aan.

Geplaatste afbeelding

Onderzoekers ontdekten dat sluipwespen de geur van een goede gastheer beter onthielden dan van bijvoorbeeld rupsen die minder geschikt waren om eieren in te leggen. Het gaat niet om domme en slimme dieren. Dom of slim is maar betrekkelijk: het onderzoeksteam vond uit dat leerprestaties zich bij bepaalde insecten gemakkelijk aanpassen aan de bijbehorende beloning. Geheugen is dus niet alleen een kwestie van aanleg: het blijkt een stuk flexibeler. En dat is ook goed nieuws voor mensen, immers: het geheugen werkt voor alle dieren ongeveer hetzelfde. Een rijkere beloning kan misschien ook ons motiveren dingen beter te onthouden.
Net als mensen kunnen andere dieren informatie opslaan in een kortere- of langeretermijngeheugen. Je slaat niet zomaar alles op in je langetermijngeheugen. Langer onthouden kost namelijk meer energie. Of iets al dan niet het langetermijngeheugen in gaat, blijkt beter te beïnvloeden dan gedacht. 'Ons onderzoek naar leergedrag in sluipwespen laat zien dat het soort geheugen dat wordt gevormd afhankelijk is van de beloning. Een rijke beloning leidt tot de vorming van een stabiel langetermijngeheugen, terwijl een minder rijke beloning zorgt voor een kortdurender variant.'


Lees meer:
NIOO
ScientiasWetenschappelijke publicatie:
H. M. Kruidhof, et al.: Reward Value Determines Memory Consolidation in Parasitic Wasps


Bron:
KNAW
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures